Vesti
Politika

"Od nastavka dijaloga deli nas jedan korak Prištine"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je na video sednici Saveta bezbednosti UN da vlasti u Prištini i dalje nisu spremne na nastavak dijaloga s Beogradom, ali je izrazio nadu da će uslovi za obnovu pregovora biti stvoreni odmah po okončanju pandemije koronavirusa.
ivica Dačić (Foto Tanjug-MSP)

Ambasadori u UN: Nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvali su Beograd i Prištinu na nastavak dijaloga kako bi se postigao sveobuhvatan i održiv dogovor, ukazujući da je pandemija koronavirusa pokazala značaj saradnje u borbi protiv zajedničkih izazova.

Ambasadori u UN su na video-sednici, na kojoj je stavove Srbije branio šef diplomatije Ivica Dačić, pozdravili imenovanje Miroslava Lajčaka na funkciju specijalnog izaslanika EU za dijalog, uz očekivanje da će se pregovori uskoro nastaviti.

"Od toga nas deli samo jedan korak Prištine, a to je ukidanje taksi i tzv. recipročnih mera koje potpuno negiraju i poništavaju sve što smo postigli u dijalogu u Briselu od 2012. godine do danas", izjavio je Dačić tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik).

Na sednici na kojoj se razmatra Guterešov izveštaj za period od 16. septembra 2019. do 15. marta 2020. godine Dačić je rekao da je bilo nebrojeno mnogo poziva sa svih strana na ukidanje "nerazumnih taksi", ali da je Priština "uporno odbijala da to učini".

"Zato još jednom želim da podsetim da je Rezolucija 1244 jedini važeći dokument UN koji mora da se poštuje, kao i da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma", kazao je Dačić.

On je naveo da je Srbija "nebrojeno puta, a posebno u proteklih godinu dana, izražavala snažnu posvećenost iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova koje bi obezbedilo trajni mir i stabilnost" i pokazivala spremnost da se do takvog rešenja dođe na način kojim nijedna strana ne bi dobila sve, ali bi dobila dovoljno da rešenje postane dugoročno i održivo.

"Na sve jednostrane i diskriminatorske akte privremenih insitutcija samouprave u Prištini, Srbija je reagovala odmereno, ne uvodeći kontra-mere i ponašajući se kao odgovoran partner, koji daje svoj doprinos stabilizaciji prilika i obezbeđivanju uslova da se dijalog nesmetano odvija", rekao je šef srpske diplomatije.

On je naveo da se Beograd nadao da oktobarski izbori na Kosovu i formiranje novih vlasti u februaru predstavljaju "dobru priliku da privremene institucije samouprave u Prištini okrenu novi list u svom odnosu prema dijalogu i da konačno pokažu spremnost za razgovore i povuku spornu odluku o taksama zbog kojih je dijalog već duže vreme blokiran".

"Međutim, susreli smo se s još ekstremnijim stavovima i potpunom nespremnošću za dijalog, što se najbolje videlo u programu i odlukama vlade Aljbina Kurtija", kazao je Dačić.

On je rekao da je trenutna politička atmosfera na Kosovu "dovela i do toga da se čak i pomoć i solidarnost Srbije u kontekstu borbe protiv koronavirusa politizuje i iskorišćava za brutalne napade i neprimerene optužbe, što je osudila i čitava međunarodna zajednica".

Dačić je ponovio da je neprihvatljivo dovođenje "anticivilizacijskih taksi" Prištine u vezu s aktivnostima Srbije na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova.

"Pogotovo imajući u vidu da Priština aktivno lobira za nova priznanja Kosova svuda u svetu, u čemu, kako sami kažu, imaju nesebičnu pomoć nekih od vas. Ako već od nas tražite da prekinemo s kampanjom za povlačenje priznanja, nije li logično da najpre vi prestanete da lobirate u korist jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i da to isto zatražite od kosovskih vlasti", upitao je Dačić.

Kazao je da je Srbija preduzela odlučne mere da pomogne Srbima na Kosovu u suzbijanju epidemije koronavirusa, ali i da je izrazila spremnost na saradnju sa Albancima.

"Dostavili smo medicinsku i zaštitnu opremu, poslali lekare i medicinske radnike, ali smo od početka izražavali spremnost na punu saradnju sa Albancima i zajednički rad sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini u borbi sa epidemijom", kazao je Dačić.

Takođe je naveo da među zaraženima sa Kosova koji se leče u Srbiji ima i Srba i Albanaca, i dodao da je Srbije prošle nedelje Institutu za javno zdravlje u Prištini donirala 1.000 testova na koronavirus.

"Želim da naglasim da ćemo mi nastaviti da svima pružamo neophodnu pomoć i solidarnost u ovom teškom trenutku i da su sada najvažniji ljudski životi i borba sa koronavirusom", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je istakao da Srbija čvrsto veruje da probleme treba rešavati dijalogom i da se nada da će za to što pre biti stvoreni uslovi.

"Želja Srbije je da politikom mira i saradnje izgradimo zajedničku budućnost", dodao je Dačić.

Konjufca traži od Beograda da obustavi kampanju povlačenja priznanja

Glauk Konjufca, ministar spoljnih poslova prištinske vlade u tehničkom mandatu, pozvao je Dačića da se odmah obustavi kampanja povlačenja priznanja Kosova i da se poštuje stav Međunarodnog suda pravde.

Kako je ocenio, odnosi sa Beogradom ostaju teški, ali je vlada u Prištini uverena da odnosi mogu da se poprave samo kroz konstruktivan dijalog koji, kako kaže, treba da rezultira uzajamnim priznanjem.

Da bi se stvorila atmosfera za to, kaže Konjufca, vlada Aljbina Kurtija odlučila je da ukine takse na robu iz Srbije koje je uvela prethodna prištinska vlada uz reciprocitet.Ostale vesti

Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020