Vesti
Politika

Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

Od danas se otvaraju prelazi
Merdare (Foto Kim)

Od danas će biti otvoreni drumski prelazi kao što su Merdare, Vrbnica, Kula, Đeneral Janković (Elezov Han), Jarinje i Bela Zemlja.

Svako ko uđe na Kosovo biće podvrgnut kontroli na prelazima, rečeno je na konferenciji za novinare premijera i ministra zdravlja na dužnosti, Aljbina Kurtija i Arbena Vitije. Kroz nedelju dana utvrdiće se otvaranje vazdušnih linija.

Vitija je kazao da svaki građanin sa negativnim rezultatom na Kovid-19 ne starijim od četiri dana, neće morati da ide u samoizolaciju, dok će oni bez testova morati da se samoizoluju sedam dana. Ova mera će trajati do 20. juna do kada će se ponovo sprovesti procena epidemiološke situacije.

Od 1. juna se takođe predviđa otvaranje vrtića i obdaništa, kafića, restorana, taksi usluga i tržnih centara. Pozorišta i bioskopi za sada ostaće zatvoreni.

Vitija je rekao da rizik od pandemije još uvek nije prošao, i poručio građanima da se usklade novoj realnosti. Upozorio je i na moguće nove talase infekcija. On je takođe upozorio na poštovanje zaštitnih mera.

 Ostale vesti

Hoti: Spremni smo za dijalog, ali uz obostrano priznanje
Kosovski premijer Avdulah Hoti izrazio je spremnost za nastavak dijaloga sa Beogradom, ako dijalog vodi uzajamnom priznavanju,
  • 08.07.2020
Da li je Kosovo tema protesta?
Nekoliko hiljada ljudi okupilo se sinoć ispred Skupštine Srbije nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio oštre mere u borbi protiv koronavirusa. Okupljeni su podsećali, između ostalog, da je „Kosovo deo Srbije“. Deo demonstranata tokom večeri je upao u Skupštinu, nakon čega je policija upotrebila suzavac i fizičku silu. Građani su se sinoć okupljali i u Novom sadu i Kragujevcu. Redakcija RTV Kim je pokušala da sazna koliko je visoko na agendi nezadovoljnih politikom predsednika Srbije aktuelna situacija u vezi sa Kosovom.
  • 08.07.2020
Osmanijeva za razrešenje predstavnika Srpske liste
Predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani pozvala je sve parlamentarne političke stranke da joj se pridruže u usvajanju Rezolucije, kojom će od vlade u Prištini biti zatraženo da razreši svoje članove koji se, kako je ocenila, pridružuju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u političko-diplomatskoj bici protiv ovdašnjih vlasti.
  • 08.07.2020
Grenel: Nismo očekivali brz dogovor u izbornoj godini
Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini, i nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji značiti brzo rešenje, izjavio je Ričard Grenel.
  • 08.07.2020
Hoti: Evropska perspektiva jedina prilika za mir i stabilnost
Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jedina prilika za mir, stabilnost i napredak u ovom delu Evrope, ocenio je premijer Koosova Avdulah Hoti posle razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu.
  • 08.07.2020
Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020