Vesti
Politika

Od birača na Kosovu se neće tražiti dokaz o vakcinaciji

Od birača koji izađu na loklane izbore na Kosovu neće se tražiti dokaz da su vakcinisani, ali se to neće odnositi na članove biračkih odbora i posmatrače za koje su mere strože, kazao je portparol kosovske Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi.

Od birača na Kosovu se neće tražiti dokaz o vakcinaciji
Valjmir Eljezi (Foto EO)

Portparol kosovske Centralne izborne komisije, Valjmir Eljezi pojasnio je kakve će se mere poštovati tokom izbornog dana - 17. oktobra, kada su na Kosovu planirani lokalni izbori.

"Centralna izborna komisija neće zahtevati od birača da dokažu da su vakcinisani ili da su negativni na Covid-19. CIK od birača traži sprovođenje mera koje su već poznate. Ove mere, koje su preporuke i saveti zdravstvenih ustanova, odobrio je CIK u uputstvu o merama koje će glasači i izborno osoblje sprovesti na dan izbora," kazao je i dodao:

"Prema uputstvima CIK-a, birači moraju da održavaju fizičku udaljenost od dva metara, dok stoje na ulazu u birački centar ili biračko mesto. Birači takođe moraju nositi zaštitnu masku u svakom trenutku, osim kada ih identifikuje član biračkog odbora."

Na biračkom mestu biće postavljeni i dezinfekciona sredstva koja će služiti biračima da dezinfikuju ruke na ulazu i izlazu sa biračkog mesta, rekao je Eljezi.

Za razliku od birača, biračko osoblje koje će biti angažovano i posmatrači političkih subjekata će morati da dostave dokaze da su vakcinisani jednom od doza vakcine ili da su negativni na kovid-19.

"Centralna izborna komisija uputila je posebno pismo političkim subjektima koji su dobili potvrdu za učešće na lokalnim izborima 2021. U ovom pismu smo zatražili od političkih subjekata da ohrabre sve svoje kandidate, bilo kao izborno osoblje ili kao posmatrače, da poštuju ove mere. Od članova biračkih odbora i posmatrača tražiće se dokaz da su primili barem jednu dozu vakcine ili da imaju sa sobom bilo koji od testova na kovid-19", rekao je Eljezi.

Članovi biračkih odbora i posmatrači moraće da imaju najmanje jedan od sledećih dokumenata: potvrdu o vakcinaciji ili da su primilu jednu dozu vakcine protiv kovid-19; negativan pi-si-ar (PCR) test za kovid-19 ne stariji od 72 sata; dokaz da je osoba prebolela kovid-19, brzi negativni test na antigen ne stariji od 48 sati...

Podsetimo, od početka pandemije na biračkim mestima na severu Kosova su beležene velike gužve, uprkos preporukama zdravstvenih institucija o održavanju distance. Birači neretko nisu poštovali ni meru nošenja zaštitne maske.

CIK je u međuvremenu potvrdio konačni birački spisak koji iznosi 1.885.448 birača, ili 90.586 birača više u odnosu na prevremene izbore za kosovsku skupštinu koji su održani 14. februara. Broj biračkih centara za predstojeće izbore je 883 sa ukupno 2.477 biračkih mesta. Pravo glasa van Kosova ima 15.532 birača. Završeno je i štampanje glasačkih listića, a period glasanja putem pošte je od 15. septembra do 15. oktobra.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021