Vesti
Politika

Od 1. jula bez plaćanja osiguranja za vozila pri ulasku u Crnu Goru

Vlasnici vozila sa Kosova od 1. jula neće plaćati osiguranje u iznosu od 15 eura kada idu u Crnu Goru, prenosi Kosova Press. 

Od 1. jula bez plaćanja osiguranja za vozila pri ulasku u Crnu Goru
Detalj sa potpisivanja (Foto KosovaPress)

To je rezultat danas potpisanog Memoranduma o razumevanju za uzajamno priznavanje potvrda o osiguranju u Podgorici, na koji su potpise stavili direktor Kosovskog zavoda za osiguranje Sami Mazreku i direktor Nacionalnog biroa osiguravača u Crnoj Gori Boris Šaban, preneo je Reporteri.

Prema Memorandumu, vozači sa crnogorskim registarskim oznakama pri ulasku na Kosovo pokazivaće važeći zeleni karton, dok će vozači sa kosovskim registarskim oznakama po ulasku u Crnu Goru na uvid dati važeću potvrdu o osiguranju.

Ceremoniji potpisivanja ovog sporazuma prisustvovali su i potpredsednici dveju vlada Emilja Redžepi i Dritan Abazović.

Prilikom obraćanja javnosti, zajedno sa potpredsednicom Vlade Kosova Emilijom Redžepi, Abazović je naveo da je ovo velika stvar za građane koji putuju iz Crne Gore na Kosovo i obratno, jer se radi o inicijativi koja postoji dvadeset godina.

 Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021