Vesti
Politika

Od 1. jula bez plaćanja osiguranja za vozila pri ulasku u Crnu Goru

Vlasnici vozila sa Kosova od 1. jula neće plaćati osiguranje u iznosu od 15 eura kada idu u Crnu Goru, prenosi Kosova Press. 

Od 1. jula bez plaćanja osiguranja za vozila pri ulasku u Crnu Goru
Detalj sa potpisivanja (Foto KosovaPress)

To je rezultat danas potpisanog Memoranduma o razumevanju za uzajamno priznavanje potvrda o osiguranju u Podgorici, na koji su potpise stavili direktor Kosovskog zavoda za osiguranje Sami Mazreku i direktor Nacionalnog biroa osiguravača u Crnoj Gori Boris Šaban, preneo je Reporteri.

Prema Memorandumu, vozači sa crnogorskim registarskim oznakama pri ulasku na Kosovo pokazivaće važeći zeleni karton, dok će vozači sa kosovskim registarskim oznakama po ulasku u Crnu Goru na uvid dati važeću potvrdu o osiguranju.

Ceremoniji potpisivanja ovog sporazuma prisustvovali su i potpredsednici dveju vlada Emilja Redžepi i Dritan Abazović.

Prilikom obraćanja javnosti, zajedno sa potpredsednicom Vlade Kosova Emilijom Redžepi, Abazović je naveo da je ovo velika stvar za građane koji putuju iz Crne Gore na Kosovo i obratno, jer se radi o inicijativi koja postoji dvadeset godina.

 Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023