Vesti
Politika

"Očekujemo da Specijalni sud procesuira zločine nad Srbima"

„Mi nemamo nikakve dileme, svi ratni zločini treba da se istraže i procesuiraju“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, boraveći u Gračanici.
Ivica Dačić (Foto Kim)

Dačić je kazao da očekuje od budućeg Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK radi objektivno, odnosno da zločini protiv Srba budu procesuirani.

„U najvećem broju slučajeva zločina protiv Srba niko nije pravosnažno osuđen i to je poražavajuća činjenica“.

On je odgovarajući na pitanje novinara o tome da li oseća krivicu za zločine koje je na Kosovu počinila srpska vojska, rekao: „Ja sam rođen u Prizrenu. To je nekada bio glavni grad Srbije u vreme cara Dušana. Šest vekova nakon toga, tamo ima dvadeset i nekoliko Srba. Nemojte sada vi meni da govorite o ratim zločinima prema Albancima. Gde su svi ti Srbi za ovih šest ili sedam vekova?“, pitao je Dačić.

Kada je reč o ratim zločinima, istakao je Dačić, postoje sudovi koji se time bave i koji će utvrditi ko je počinio ratni zločin.

„Sada ćemo uskoro imati i Specijalni sud za ratne zločine protiv Srba, pa ćemo videti i tu kako će i da li će i ti ratni zločini biti procesuirani. Mi nemamo nikakve dileme svi ratni zločini treba da se istraže i procesuiraju“, kazao je Dačić. 

Ipak, naglasio je da se ne treba vraćati u prošlost već da se treba okrenuti budućnosti i gledati kako dve zajendice mogu živeti zajedno i u miru.

Dačić je kazao da će izbori koje je raspisala Republika Srbija biti održani i na Kosovu.

Ponovio je i da Zajednica srpskih opšina mora biti formirana i da dijalog treba nastaviti.

„Mi smo sve vreme pokušavali da pružimo ruku i imamo konstruktivan dijalog ali i da branimo naše interese. Očekujemo da se formira ZSO. To je bio deo dogovora koji smo postigli u Briselu, Hašim Tači i ja smo postigli taj dogovor, a dijalog se nastavio sa dvojicom dva premijera. Očekujemo da se dijalog nastavi ali insistiramo na celovitom sprovođenju tih sporazuma zato što je to u interesu zajedničkog mira i stabilnosti“, kazao je Dačić ističući da Srbija ispunjava sve što je u Briselu dogovoreno.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020