Vesti
Politika

“Očekujem dogovor o ZSO”

Direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je danas da u nastavku dijaloga u Briselu očekuje da bude postignut dogovor oko formiranja Zajednice srpskih opština i da ona posle toga krene da radi.
“Očekujem dogovor o ZSO”
Milivoje Mihajlović (Foto RTV)

U Briselu će od danas do 18. juna biti vođen tehnički dijalog Beograda i Prištine, tokom kojeg će biti razgovarano o formiranju ZSO, telekomunikacijama, energetici i svim otvorenim pitanjima.

Mihajlović je za RTS rekao da Priština dve godine odugovlači da se napravi bilo kakav pomak kada je u pitanju ZSO, a da je sada upravo prištinska strana najavila da će se o tome razgovarati.

“Do sada su izbegavali priču o toj temi. Ovde nije u pitanju nikakav kompromis, već da se ta zajednica formira na osnovu dogovora od pre dve godine. Očekujem dogovor i da se pripremi dokument koji će objasniti i opisati ovlašćenja i da ta zajednica krene da radi”, naveo je Mihajlović.

Mihajlović očekuje pomake i kada su u pitanju ostale teme, navodeći da je “krajnje vreme” da EU konačno postavi stvari na svoje mesto i zatraži od Prištine da ispuni ono što je do nje.

Istakao je da Prištini, a pre svega EU, mora da bude jasno da nikakvo polovično i nepravedno rešenje ne može da dovede do trajnog mira.

“Svako polovično rešenje je pogrešno rešenje”, rekao je Mihajlović, navodeći da Priština odugovlači i sa formiranjem Suda za ratne zločine.

Mihajlović navodi da ima ljudi kojima taj sud ne odgovara, iako je on mehanizam koji stvari može polako da vrati na svoje mesto.

Kada je u pitanju predložena rezolucija o Srebrenici, Mihajlović je naveo da nije upoznat sa njenim tekstom, te da će se u vladi razgovarati na tu temu.

“Politika Vlade Srbije je jasna kada su u pitanju zločini u regionu. Zločini treba da budu personalizovani, svaki zločin je sam po sebi tragedija i ne treba ga zloupotrebljavati u nekakve druge političke svrhe. Vlada se zalaže da se ispitaju svi zločini i da se svi osumnjičeni privedu licu pravde”, rekao je Mihajlović, navodeći da će Srbija imati jasan stav kada je u pitanju ta rezolucija.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022