Vesti
Politika

"Obrazovanje pod kontrolom ZSO"

Obrazovanje na Kosovu, kada je srpska zajednica u pitanju biće po kontrolom Zajednice srpskih opština, kaže Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin (Foto KIM)

"ZSO je ta koja ima izvršna ovlašćenja u oblasti obrazovanja, zdravstva, prostornog planiranja i ekonomskog razvoja. To su stvari koje su dogovorene u Briselu i od kojih nema odstupanja" , naglasio je ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju.

"Kao što, recimo, u Nemačkoj postoje danske škole sa danskim pečatima, finansiranjem i programom, tako će postojati i ovde srpska škola Republike Srbije sa republičkim programom i sa našim pečatom", kazao je on.

"Neće niko od vas, ako ste studenti prištinskog Univeriteta izmeštenog u Kosovsku Mitrovicu, ostati bez pečata koji priznaje i koji se priznaje svuda u svetu. Naša diploma se priznaje svuda osim južno od Ibra", poručio je Vulin polaznicima škole novinarstva u Kosovskoj Mitrovici koju je organizovala NVO 3E Institut, a kojima su sinoć dodeljeni sertifikati.

Reagujući na izjavu kosovskog ministra prosvete koji je izjavio da prištinski Univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici treba da bude integrisan u kosovske zakone i ustav, Vulin je rekao da to nigde nije dogovoreno.

"To nigde nije dogovoreno. To je preko Briselskog sporazuma. Priština često ima potrebu da menja Briselski sporazum , možda zato što više nije tako zadovoljna sporazumom. Nekad je bila mnogo zadovoljnija sporazumom, nekad je sporazum izgledao kao mnogo bolja stvar za Prištinu. Ne znam da li je dobra ili loša za Prištinu, ali znam šta iz njega mogu da iskoristim za dobrobit svog naroda, a jedna od njih je obrazovanje. Obrazovanje ostaje potpuno pod kontrolom ZSO i tu nema šta da se brine", naglasio je Vulin.

On je rekao i da pitanje registarskih tablica nije dogovoreno, da to spada u sporazum o slobodi kretanja koji još nije završen, da postoje određene oblasti koje su preuzete iz prošle vlade, ali da sporazum o tome još nije postignut i da o tome još treba da se raspravlja.

Vulin je kazao i da će srpsko pravosuđe biti integrisano, ali da način na koji će to biti urađeno još nije dogovoren.

"Mi insistiramo na tome da Srbi sude Srbima, da Srbi imaju svog predsednika suda, da Srbi imaju svog tužioca, svoju pisarnicu, da razlika između jednog i drugog bude u jezičkom kriterijumu, da se zna na koji način će se kome suditi", rekao je Vulin.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021