Vesti
Politika

Obradović pozvao parlamentarne stranke da se izjasne o evropskom predlogu

Predsednik Dveri Boško Obradović pozvao je sve parlamentarne političke stranke u Srbiji da se izjasne o evropskom predlogu za "normalizaciju odnosa Srbije i Kosova".
Obradović pozvao parlamentarne stranke da se izjasne o evropskom predlogu
Boško Obradović (Foto Tanjug/Jadranka Ilić)

Obradović je u pisanoj izjavi naveo da se o dokumentu, koji po njegovim rečima vodi priznanju lažne države Kosovo, nisu izjasnili Socijalistička partija Srbije, Stranka sloboda i pravde, Jedinstvena Srbija, PUPS, Pokret socijalista i Socijaldemokratska partija Srbije.

„Znamo ko se izjasnio protiv kapitulacije države Srbije i predaje Kosova i Metohije separatistima u Prištini – koalicija NADA, Srpska stranka Zavetnici, Srpski pokret Dveri, Narodna stranka, Zoran Lutovac, Aleksandar Jovanović Ćuta. Znamo i ko je saglasan sa zapadnim ultimatumom – Vuk Drašković, Nenad Čanak, Čedomir Jovanović, Vesna Pešić, Pavle Grbović, Nebojša Zelenović i Dobrica Veselinović“, naveo je Obradović.

Ocenio je da lideri SPS i SSP, Ivica Dačić i Dragan Đilas „znaju da su njihovi birači protiv izdaje Kosova, ali da ne smeju da kažu ono što njihova stranačka baza zaista misli“.

„Možda grešim. Zato pozivam sve parlamentarne političke stranke i njihove lidere da se izjasne o francusko-nemačkom sporazumu koji je sada javno objavljen dokument i koji je predsednik Republike prihvatio, prema rečima evropskog zvaničnika Borela, koje Vučić nikada nije demantovao. Vreme je da se prebrojimo i da znamo ko je na kojoj strani. Vreme je da znamo ko je za odbranu i očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, a ko je za kapitulaciju i predaju“, naveo je lider Dveri.Ostale vesti

Osmani predao Prištini i Beogradu plan za normalizaciju na severu

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Bujar Osmani izjavio je da je njegov predlog za deeskalaciju i normalizaciju sutuacije na severu Kosova predat misijama u Beogradu i Prištini "koje treba da ga komuniciraju i operacionalizuju".

  • 07.06.2023
Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023