Vesti
Politika

Obradović: Parlament ćuti dok se podiže borbena gotovost

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je "skandalozno" da Skupština Srbije ne raspravlja o Kosovu i Metohiji dok Vojska i Ministarstvo unutrašnjih poslova uvode maksimalnu borbenu gotovost.
Obradović: Parlament ćuti dok se podiže borbena gotovost
Skupština Srbije (Foto N1)

Obradović je u pisanoj izjavi naveo da bi predsednik Skupštine Vladimir Orlić morao hitno da zakaže posebnu sednicu na temu Kosova, jer je Skupština jedina nadležna da odlučuje o vanrednom i ratnom stanju u "koje smo prema izjavama i odlukama izvršne vlasti već ušli".

"O tome ne može da odlučuje izvršna vlast samostalno, već narodni poslanici koji najpre moraju biti upoznati sa svim činjenicama koje se tiču aktuelne krize na Kosovu i Metohiji", kazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun još nije zakazao sastanak tog skupštinskog radnog tela, koje je odavno trebalo da bude u stalnom zasedanju i da bude prisutno i na Kosovu

Obradović je ponovio da predsednik Skupštine treba da najhitnije raspiše lokalne izbore na celoj teritoriji Kosova, a najpre za četiri opštine na severu, dodavši da bi trebalo obnoviti i rad Skupštine Autonomne pokrajine Kosova i Metohije koja bi na pravi način predstavlja sve Srbe, kako severno tako i južno od Ibra, za razliku od Srpske liste koja predstavlja samo jednu vladajuću stranku.

On smatra da treba poništiti Briselski sporazum i okrenuti se reintegraciji Kosova u pun ustavno-pravni poredak države Srbije i obnovi srpskih državnih institucija, zalagati se za povratak do 1.000 pripadnika srpskog državnog osoblja, a temu Kosova hitno vratiti u Savet bezbednosti UN.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023