Vesti
Politika

Obradović najavio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog ’’priznanja okupacije’’

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, najavio je danas u Beogradu da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela "priznanje okupacije".

Obradović najavio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog ’’priznanja okupacije’’
Protestni skup opozicije ispred Vlade Srbije (Foto Tanjug/Sava Radovanović)

Obradović je na protestnom skupu takozvane državotvorne opozicije ispred Vlade Srbije najavio da će se obratiti Ustavnom sudu kako bi video "da li je Sud živ i da li sme da oceni ono što Vučić prihvata".

Ponovio je da te stranke zahtevaju ostavku predsednika Srbije i raspisivanje vanrednih izbora, navodeći da će u slučaju da ne budu ispunjeni ti zahtevi, nastaviti proteste i blokade i da će se protiv prihvatanja evropskog predloga za Kosovo boriti i "kroz parlament i tribine i razgovore s građanima".

"Ne želimo scene sa protesta u Francuskoj, ali nismo manje odlučni da aktuelnoj vlasti stanemo na kraj", rekao je lider Dveri.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije, Miloš Jovanović, ocenio je da je Vučić "jedini faktor nestabilnosti" i da će biti odgovoran za "sve što će se dešavati".

"Pored toga što je prekršio Ustav Srbije prihvatanjem secesije naše južne pokrajine, Vučić je obesmislio sve žrtve bombardovanja 1999. godine", kazao je Jovanović.

Ocenio je da je "najdemokratskiji" način za izlazak iz "ove krize" raspisivanje izbora na svim nivoima.

"Raspisati izbore pa da ih pošaljemo u istoriju", naveo je Jovanović.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023