Vesti
Politika

Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu
Boško Obradović (Foto Dveri)

„Ja sam žestok opozicionar ovoj vlasti, ali kao Srbin i predsednik patriotske organizacije imam obavezu da razgovaram o Kosovu, kao najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju, ali ne dajem nikakvo poverenje ovoj vlasti, s obzirom da znamo šta je radila proteklih devet godina“, rekao je Obradović.

On je kazao da se ništa nije promenilo u njegovom odnosu prema Vučuću posle nedavnog sastanka predsednika Srbiije Aleksandra Vučića, s nekima od stranaka na kojem je i on učestvovao i potom ocenio da je taj razgovor bio „konstruktivan“.

Obradović je rekao da tokom tog sastanka ipak nije dobio odgovor kakav je stav vlasti, osim da neće priznati nezavisnost Kosova što su „govorili i pre potpisivanja Briselskog i Vašingtonskog sporazuma“.

Kako je naveo, ti sporazumi su „antiustavni, pa samim tim i izdajnički čin“.

Obradović je rekao da su stranke koje su učestvovale u razgovoru s Vučićem dobile informacije da raste pritisak da Srbija prizna Kosovo kao nezavisno, a bilo je i informacija o „pozadini nekih sastanaka o Kosovu, posebno sa delegacijom Prištine“.

„Prihvatam to kao korak napred, nije bilo međustranačkog dijaloga o Kosovu, niti nas je vlast obaveštavala o bilo čemu što se dešavalo iza scene“, rekao je Obradović i dodao da je „iza scene je praktično tekla trgovina Kosovom“ i da njega „nisu uverili da i dalje ne trguju Kosovom“.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022