Vesti
Politika

Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu
Boško Obradović (Foto Dveri)

„Ja sam žestok opozicionar ovoj vlasti, ali kao Srbin i predsednik patriotske organizacije imam obavezu da razgovaram o Kosovu, kao najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju, ali ne dajem nikakvo poverenje ovoj vlasti, s obzirom da znamo šta je radila proteklih devet godina“, rekao je Obradović.

On je kazao da se ništa nije promenilo u njegovom odnosu prema Vučuću posle nedavnog sastanka predsednika Srbiije Aleksandra Vučića, s nekima od stranaka na kojem je i on učestvovao i potom ocenio da je taj razgovor bio „konstruktivan“.

Obradović je rekao da tokom tog sastanka ipak nije dobio odgovor kakav je stav vlasti, osim da neće priznati nezavisnost Kosova što su „govorili i pre potpisivanja Briselskog i Vašingtonskog sporazuma“.

Kako je naveo, ti sporazumi su „antiustavni, pa samim tim i izdajnički čin“.

Obradović je rekao da su stranke koje su učestvovale u razgovoru s Vučićem dobile informacije da raste pritisak da Srbija prizna Kosovo kao nezavisno, a bilo je i informacija o „pozadini nekih sastanaka o Kosovu, posebno sa delegacijom Prištine“.

„Prihvatam to kao korak napred, nije bilo međustranačkog dijaloga o Kosovu, niti nas je vlast obaveštavala o bilo čemu što se dešavalo iza scene“, rekao je Obradović i dodao da je „iza scene je praktično tekla trgovina Kosovom“ i da njega „nisu uverili da i dalje ne trguju Kosovom“.Ostale vesti

’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021
Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana Petkoviću od početka godine.
  • 02.12.2021
Obradović vodi patriotski blok
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je kao predsednički kandidat patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji "Novi ljudi za promenu sistema".
  • 02.12.2021
Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021