Vesti
Politika

Obnavlja se avio-linija između Beograda i Prištine

Delegacija Ministarstva privrede  Srbije potpisala je u Berlinu Pismo o namerama sa kompanijom "Lufthanza" o obnovi avio-linije između Beograda i Prištine.
Obnavlja se avio-linija između Beograda i Prištine
Ilustracija (Foto Espreso)

Kako se navodi u saopštenju obnova avio-linije između Beograda i Prištine olakšala bi putovanje i komunikaciju građanima svih nacionalnosti i učinila Prištinu bližom Beogradu i obrnuto.

"Potpisivanjem pisma o namerama je nakon dve decenije učinjen prvi simbolički korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između glavnog grada Srbije i najvećeg grada južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija", saopštilo je Ministarstvo privrede.

Dodaju da će Srbija o nameri da se obnovi avio-linija između Beograda i Prištine zvanično obavestiti UNMIK i Kfor, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova zadužen za kontrolu i koordinaciju u vazdušnom prostoru iznad Kosova.

Grenel o letu Beograd-Priština: Tramp nas vodio do istorijske pobede

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je povodom potpisivanja Pisma o namerama o ponovnom uspostavljanju avio-linije između ta dva grada, da ih je predsednik Donald Tramp "još jednom vodio do istorijske pobede".

Grenel, koji je i američki ambasador u Berlinu, na Tviteru je objavio post u kojem se zahvaljuje aviokompaniji Lufthanza, NATO i američkom savetniku za nacionalnu bezbednost Robertu Obrajenu, kao i liderima u Beogradu i Prištini.

"Predsednik donald Tramp još jednom nas je vodio do istorijske pobede", napisao je Grenel i naveo da su Beograd i Priština danas "potpisali sporazum kako bi ostvarili prvi direktan let između dva grada posle 21 godine".

Tači pozdravio odluku

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je potpisivanje Pisma o namerama sa kompanijom "Lufthanza" u Berlinu, kao prvi korak u ponovnom uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine.
"Ovo je važan korak za kretanje građana i proces normalizacije", napisao je Hašim Tači na svom Tviter profilu.

Zahvalio je savetniku za nacionalnu bezbednost SAD Robertu O’Brajenu i specijalnom izaslaniku SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričardu Grenelu za olakšavanje tog procesa.

O’ Brajen: Obnova letova istorijski sporazum

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’ Brajen ocenjuje potpisivanje pisma o namerama o ponovnom uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine kao istorijski, ističući da su komercijalne avio-veze "žila kucavica moderne ekonomije".

Podsetio je da komercijalnih letova između dva grada nije bilo 21 godinu i da je za put od Beograda do Prištine putevima potrebno više od pet sati, prenosi AP.Ostale vesti

Vanredna sednica kosovske Skupštine u utorak
Kosovska Skupština održaće u utorak, 14.aprila, u 11 sati vanredno zasedanje, koje je sazvala Demokratska partija Kosova (DPK), dok će predsedništvo zasedati u petak, 10.aprila.
  • 08.04.2020
Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga BG i PR
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da vreme borbe protiv koronavirusa treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.
  • 08.04.2020
Tači: Kurti je prekršio Ustav, to je potvrđeno

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je premijer u ostavci Aljbin Kurti ozbiljno prekršio Ustav Kosova.

  • 08.04.2020
Novoimenovani direktor Kancelarije za pitanja zajednica pri kancelariji premijera Kosova Nenad Rašić izjavio je za Radio Kosovo 2 da je borba protiv koronavirusa trenutno glavni prioritet na Kosovu, izazov koji može i da ujedini Albance i Srbe u toj borbi.
  • 07.04.2020
Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020