Obnavlja se avio-linija između Beograda i Prištine

Delegacija Ministarstva privrede  Srbije potpisala je u Berlinu Pismo o namerama sa kompanijom "Lufthanza" o obnovi avio-linije između Beograda i Prištine.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto Espreso)

Kako se navodi u saopštenju obnova avio-linije između Beograda i Prištine olakšala bi putovanje i komunikaciju građanima svih nacionalnosti i učinila Prištinu bližom Beogradu i obrnuto.

"Potpisivanjem pisma o namerama je nakon dve decenije učinjen prvi simbolički korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između glavnog grada Srbije i najvećeg grada južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija", saopštilo je Ministarstvo privrede.

Dodaju da će Srbija o nameri da se obnovi avio-linija između Beograda i Prištine zvanično obavestiti UNMIK i Kfor, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova zadužen za kontrolu i koordinaciju u vazdušnom prostoru iznad Kosova.

Grenel o letu Beograd-Priština: Tramp nas vodio do istorijske pobede

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je povodom potpisivanja Pisma o namerama o ponovnom uspostavljanju avio-linije između ta dva grada, da ih je predsednik Donald Tramp "još jednom vodio do istorijske pobede".

Grenel, koji je i američki ambasador u Berlinu, na Tviteru je objavio post u kojem se zahvaljuje aviokompaniji Lufthanza, NATO i američkom savetniku za nacionalnu bezbednost Robertu Obrajenu, kao i liderima u Beogradu i Prištini.

"Predsednik donald Tramp još jednom nas je vodio do istorijske pobede", napisao je Grenel i naveo da su Beograd i Priština danas "potpisali sporazum kako bi ostvarili prvi direktan let između dva grada posle 21 godine".

Tači pozdravio odluku

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je potpisivanje Pisma o namerama sa kompanijom "Lufthanza" u Berlinu, kao prvi korak u ponovnom uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine.
"Ovo je važan korak za kretanje građana i proces normalizacije", napisao je Hašim Tači na svom Tviter profilu.

Zahvalio je savetniku za nacionalnu bezbednost SAD Robertu O’Brajenu i specijalnom izaslaniku SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričardu Grenelu za olakšavanje tog procesa.

O’ Brajen: Obnova letova istorijski sporazum

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’ Brajen ocenjuje potpisivanje pisma o namerama o ponovnom uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine kao istorijski, ističući da su komercijalne avio-veze "žila kucavica moderne ekonomije".

Podsetio je da komercijalnih letova između dva grada nije bilo 21 godinu i da je za put od Beograda do Prištine putevima potrebno više od pet sati, prenosi AP.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane