Vesti
Politika

’’Objavite sve troškove u energetskom sektoru od oktobra 2021.’’

Bivši premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Ramuš Haradinaj je pozvao Kurtijevu vladu da objavi sve troškove koji su napravljeni u energetskom sektoru od 1. oktobra prošle godine.
’’Objavite sve troškove u energetskom sektoru od oktobra 2021.’’
Ilustracija (Foto Freepik)

Haradinaj je u objavi na društvenim mrežama naveo da je neshvatljiva magla koju je Vlada Kosova napravila u vezi sa strujom i finansijskim transakcijama oko nje.

"Vlada treba da objavi sve troškove koji su napravljeni u energetskom sektoru od 1. oktobra 2021. godine. Pod ovim ne mislimo samo na budžetska izdvajanja, već na svu energiju koju je KESCO/KOSTT, ili bilo koji mehanizam, kupio za Kosovo, kao i sve ugovore koji su sklopljeni. Takođe, od posebnog je značaja objavljivanje naziva kompanija od kojih je struja kupljena, kao i metodologije ugovaranja poslova. Neka se kotlovima, filterima i lopatama bave oni koji žele time da se bave, ali građane Kosova to ne interesuje. Hoćemo odgovornost za javni novac“, napisao je Haradinaj koji je aludirao na nedavno obraćanje Aljbina Kurtija u kosovskom parlamentu.

Inače, zbog očekivane promene cena električne energije na Kosovu, za kraj januara je Socijaldemokratska partija zakazala proteste u Prištini, a mogućnost takvog iskazivanja nezadovoljstva građana nije odbacio ni Demokratski savez Kosova

Vlada Kosova našla se na udaru talasa kritika i nezadovoljstva, najpre zbog restrikcija struje, a potom i zbog podrške predlogu koji je Regulatorno telo za električnu energiju (RUE) sačinilo u vezi sa novim tarifama.


Background photo created by jannoon028 - www.freepik.comOstale vesti

Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022