Vesti
Politika

Obeležena godišnjica stradanja Srba i Roma u Orahovcu

U Velikoj Hoči ali i u Beogradu, obeležena je godišnjica stradanje Srba i Roma, koji su u julu 1998. godine oteti u Opštini Orahovac. Za mnoge od njih smatra se da su nestali. Raseljeni Srbi iz te sredine o povratku gotovo da ne razmišljaju, jer uslovi za to ne postoje.
Obeležena godišnjica stradanja Srba i Roma u Orahovcu
Sa obeležavanja godišnjice (Foto RTS)

Nemoćni su da rasvetle sudbinu nestalih i ubijenih članova svojih porodica, ali se svake godine Okupljaju u Velikoj Hoči na dan kada je pre 21 godine izršeno masovno kidnapovanje Srba.Mnogi se danas nalaze na listi nestalih.

Iz sela Retimlje u jednom danu oteto je 14 muškaraca porodice Kostić.

Dragica Mavrić kaže da joj je oteta cela porodica – sedamnaestoro članova. "Preuzeli smo njihove ostatke", dodaje Mavrićeva.

Kidnapovanje u opštini Orahovac je prvo grupno odvođenje Srba tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999 godine.

Nataša Šćepanović navodi da je samo tokom jula 1998. u opštini Orahovac ubijeno 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvor i logore OVK više od stotinu Srba i Roma, pretežno civila.

Otmice i egzekucije pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova prema Srbima nastavljene su godinama kasnije. Porodice nestalih i centralnih vlasti u Beogradu ističu da medju njima neće biti mira dok egzekutori ne budu otkriveni.

"Tragaćemo za njima da bismo znali gde da im podignemo obeležje gde da položimo cveće i zapalimo sveću", ističe Milorad Trifunović iz Udruženja porodica nestalih na KiM.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić poručuje da je to telo Vlade Srbije posvećeno saznavanju istine o nestalima, kao i procesuiranju ratnih zločina.

Ministar državne i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da nijedan zločin ne sme biti stavljen ad akta, zaboravljen niti da se na selektivan način podižu neka stratišta, da se sa druge strane zaboravljaju srpske žrtve.

Najveće stradanje Srba bilo je u selima Retimlje, Opteruša, Zočište i u samom Orahovcu.

Kako vreme prolazi, raseljeni o povratku sve manje razmišljaju. Nije dovoljno imati samo krov nad glavom, jer život treba započeti iznova. Primer za to je nekoliko desetina podignutih kuća u Zočištu. U njih se u poslednjih deset godina niko nije vratio.

U Orahovcu i okolnim selima živelo je preko pet hiljada Srba. Danas ih ima manje od hiljadu.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020