Vesti
Politika

Obaveštajna služba Kosova izvestila Kurtija o navodnim planovima za njegovo ubistvo

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da je od Kosovske obaveštajne agencije (KIA) dobio informacije da je postojao plan da se na njega izvrši atentat 2021. godine.
Obaveštajna služba Kosova izvestila Kurtija o navodnim planovima za njegovo ubistvo
Aljbin Kurti (Foto Kabinet premijera Kosova)

"Bezbednosne institucije su preduzele sve mere da spreče takvu akciju. Taj slučaj nije iznet u javnost kako se ne bi širila panika", navodi se u saopštenju iz kabineta kosovskog premijera.

U saopštenju se ne navode druge informacije, ali na osnovu pisanja medija u Albaniji, jedinica za borbu protiv terorizma Policije Kosova dobila je informacije od obaveštajnih izvora o pretnjama ubistvom tri osobe: Aljbina Kurtija, Džavita Haljitija i Ismeta Hadže.

Haljiti, poslanik u Skupštini Kosova iz redova opozicione Demokratske partije Kosova, potvrdio je za lokalne medije na Kosovu da je dobio ove informacije, prema kojima mu je život bio ugrožen.

Ismet Hadža je bivši pripadnik Kosovske informativne službe (SHIK).

Na osnovu pisanja medija, državljanin Albanije P.K navodno je planirao njihova ubistva. U istom dokmentu stoji da je ta osoba bila umešana u više ubistva na Kosovu i u Crnoj Gori.

Radio Slobodna Evropa nije uspeo da potvrdi autentičnost tog dokumenta.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022