Vesti
Politika

O statusu Haradinaja odlučuje sud

Kosovski ustavni sud odlučivaće o tome da li Ramuš Haradinaj može da rukovodi vladom i nakon što je podneo ostavku.
O statusu Haradinaja odlučuje sud
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

Na današnjoj sednici kosovske vlade, nakon protivljenja ministara iz Demokratske partije Kosova, odlučeno je da se Haradinaj obrati ustavnom sudu i zatraži tumačenje da li i dalje može da rukovodi vladom i kakav je status vlade pošto je podneo ostavku.

Rekao je da neće zakazivati sednice vlade dok ne stigne tumačenje ustavnog suda.

Haradinaj je na pitanje da li je završio sa obavezama u Hagu, rekao najpre da ne razume, a onda odgovorio sa "ne znam".

Hašim Tači je za sledeću nedelju najavio konsultacije sa strankama. Za Haradinaja izlaz iz sadašnje situacije je u vanrednim izborima.

"Pošto se sve stranke zalažu za izbore, na predsedniku nije težak zadatak. Izbori su rešenje. Neprimeren pritisak na Kosovo mora da se prekine a dijalog mora da se nastavi bez uslova. Pritisak na Kosovo i uslovljavanje dijaloga nije put, a mi moramo da imamo okvir, a on je međusobno priznavanje u postojećim granicama", rekao je Haradinaj.

On je prošlog petka podneo ostavku zbog poziva na saslušanje u Hagu. Tada je rekao da tim činom želi da "odvoji funkciju premijera od Ramuša Haradinaja".Ostale vesti

Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020