Vesti
Politika

O’ Konel: ZSO nije opasnost

Ambasador Velike Britanije u Prištini Ruari O’ Konel izjavio je danas da u formiranju Zajednice srpskih opština nije video nikakvu opasnost po, kako je rekao, ustavni poredak Kosova.
O’ Konel: ZSO nije opasnost
Ruari O'Konel (Foto gov.uk)

“Nisam video nikakvu opasnost od formiranja Zajednice srpskih opština, što bi moglo da ugrožava ustavni poredak i siguran sam da to Vlada Kosova ne bi ni dozvolila”, rekao je O’ Konel za prištinski dnevnik “Koha ditore”.

On je naglasio da je uloga Evropske unije u posredovanju u tom procesu bila jasna od samog starta.

“Mi ćemo nastaviti da nadgledamo sprovođenje tih sporazuma, ali angažovanje treba da pokažu obe strane”, rekao je ambasador.

Komentarisući najavu Pokreta Samoopredelenje da će povući potpis sa sporazuma o osnivanju ZSO, ambasador Britanije je rekao da to ne može da se dogodi.

Govoreći o najavljenim protestima opozicije, O Konel je rekao da su, po njemu, protesti vrednost, ali i upozorio da će, ukoliko dođe do protesta, oni izazvati posledice po Kosovo.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023