Vesti
Politika

O’ Konel novi ambasador Velike Britanije na Kosovu

Novi ambasador Velike Britanije Ruari O’ Konel stigao je u Prištinu, javljaju mediji.
O’ Konel novi ambasador Velike Britanije na Kosovu
Ruari O'Konel (Foto gov.uk)

O’Konel će dužnost od svog prethodika Iana Klifa preuzeti u utorak, 14. aprila, nakon susreta sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, piše danas prištinski „Ekspres“.

List navodi da je O’ Konel na Kosovo stigao juče i precizira da je prethodno obavljao više funkcija koje su bile fokusirane na pitanja evropske bezbednosti i ekonomskog razvoja.

„Srećan sam što sam imenovan za ambsadora Velike Britanije na Kosovu. Britanija i Kosovo su razvijali snažne odnose tokom proteklog vremena i jedva čekam da se vratim i ponovo počnem da radim sa svojim starim i novim prijateljima iz svih zajednica, kako bi izgradili snažne mostove i podržali Kosovo u evropskim integracijama“, rekao je O’Konel.

List podseća da je novi britanski ambasador već službovao na Kosovu u vreme kada je proglašena nezavisnost, ne navodeći detalje.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023