Vesti
Politika

Novosti: Vučić odbio "američki paket" za KiM

Ocenivši ga nedostojnim pažnje i neprihvatljivim za našu zemlju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije hteo da upoznaje javnost sa radnim dokumentom u vezi sa rešavanjem kosovskog problema poznatijim kao "američki paket".
Novosti: Vučić odbio
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je taj radni dokument u vezi sa rešavanjem kosovskog problema.

Predstavnicima Kosova i Srbije predstavljena su četiri stuba za istorijski sporazum:

1. Zajednica srpskih opština dobija šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture.

2. Zajednica bi tesno institucionalno bila vezana za potpredsednika kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda.

3. Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije, pre svega u UN.

4. Ako srpska strana pristane na ovaj paket, našoj državi bi bio omogućen ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni.

Dakle, od naše države zapadne sile očekuju da u zamenu za Zajednicu srpskih opština, čije formiranje Priština minira više od pet godina, ne blokiramo "učlanjenje tzv. Kosova" u UN. To je za našu stranu bilo apsolutno neprihvatljivo i logično je da ovu "ponudu" šef države nije ni uzeo u razmatranje, pišu Novosti.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020