Vesti
Politika

Novosti: Nikolić ne dolazi na Kosovo

Predsednik Tomislav Nikolić otkazao je odlazak na Kosovo i Metohiju, gde je u Štrpcu trebalo da provede Badnji dan, saznaju "Novosti".
Novosti: Nikolić ne dolazi na Kosovo
Tomislav Nikolić na Gazimestanu (Foto arhiva Kim)

Kako prenose "Novosti" Prema razlog za promenu plana je nekorektnost vlasti u Prištini, koja je na administrativnom prelazu "više sati maltretirala predsednikove najbliže saradnike".

Predsednikov kabinet je u sredu objavio da će Nikolić na Badnje veče biti sa Srbima iz Štrpca, što je trebalo da bude njegova prva zvanična poseta južnoj srpskoj pokrajini od 2014. godine, kada je na Vidovdan išao na Gazimestan.

Predsednik je neposredno pred planirani odlazak rekao da će u Štrpcu "biti bezbedan koliko i Srbi koji žive na Kosovu" i da je dužan da sledi njihovu sudbinu.

Ipak, rekao je i da će o bezbednosti razmišljati "ako i kada pređe Merdare".

Kako je ranije objavljeno, prištinske vlasti su odobrile ulazak srpskom predsedniku na Kosovo, ali "Koha ditore" piše da "konačna odluka još nije doneta" i da se "njegov zahtev za posetu razmatra".Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020