Vesti
Politika

Novosti: Iza američkog paketa za Kosovo vreba stolica u UN

Američki "paket za Kosovo" staviće Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića u vrlo delikatan položaj, pišu Večernje novosti.
Novosti: Iza američkog paketa za Kosovo vreba stolica u UN
Sednica SB UN (Foto Rojters)

Prema ocenama tog lista, taj paket mogao bi već u sredu da se nađe pred srpskim zvaničnicima jer tada u Beograd, posle posete Prištini, dolazi zamenik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu Ves Mičel.

Podsetimo, prema pisanju medija, SAD su pripremile specijalni "paket" za Kosovo četiri tačke: da Zajednica srpskih opština dobije široka izvršna ovlašćenja, da bude tesno institucionalno povezana sa potpredsednikom vlade u Prištini (koji bi bio iz redova Srba), da Beograd omogući članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, a da zauzvrat dobije otvorena vrata za EU i ekonomsku i političku pomoć SAD u međunarodnoj areni.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za Novosti, da je dolazak Mičela vrlo bitan i da je to prva poseta tako visokog zvaničnika iz nove vašingtonske administracije. On kaže da je već imao prilike da se sretne sa Mičelom i da su prvi utisci pozitivni.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo, kaže međutim, za Novosti da se u predlozima koji se navode u "amesričkom dokumentu" Srbiji zapravo ne nudi ništa novo i ne obećava ništa konkretno, ali i upozorava na opasnost i da se iza svega krije pokušaj da se opredelimo za jednu stranu u geopolitičkom ratu između SAD i Rusije.

"Pred Srbijom su teški dani. Mi imamo naš put ka EU, ali to ne znači da ćemo se odreći Kosova. Čini mi se da nam sada Vašington traži da pristanemo da Priština uđe u UN i tako se odreknemo Kosova, a zauzvrat nam ne nudi ništa. Takođe, ni ponuda o širokim izvršnim ovlašćenjima ZSO nije nova, jer je to već predviđeno sporazumom koji je potpisan još pre pet godina, a Priština uporno blokira njegovo sprovođenje. Mnogo iskreniji pristup Amerike bio bi da konačno natera Prištinu da sedne za sto i počne sa formiranjem ZSO", smatra Drecun.

Na potencijalne zamke nove američke ponude upozorava i politički analitičar Dragomir Anđelković.

On smatra da, pre svega, treba isterati na čistac da li predlog da Srbija odblokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama podrazumeva i UN.

"U tom slučaju, predlog je neprihvatljiv i predstavljao bi najobičniju fatamorganu - obećanje članstva u EU, za koju se ne zna ni da li će opstati, ukoliko se odreknemo Kosova", kaže on.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel posetiće Kosovo danas i sutra, 12. i 13. marta, a u sredu stiže u Beograd.Ostale vesti

Ambasador Hovenijer: Akcija na severu uticala na bilateralne odnose SAD i Kosova
Verujemo da je (policijska akcija na severu) imala negativni uticaj na reputaciju Kosova, unazadila je naše napore da normalizujemo odnose Kosova i Srbije, a to je sekretar Blinken rekao u svojoj izjavi, kao što smo mi rekli. Ona je uticala na naše bileteralne odnose, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer u razgovoru sa novinarima u Prištini.
  • 30.05.2023
Pojačava se prisustvo NATO snaga na Kosovu
Počelo je raspoređivanje dodatnih snaga Kfora na Kosovu kao podrška vojnicima u ovoj misiji, saopšteno je iz komande združenih snaga NATO u Napulju.
  • 30.05.2023
Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023