Novinari razgledali novu zgradu ambasade SAD-a

Predstavnici Američke ambasade u Prištini organizovali su za novinare nekoliko albanskih i dve srpske redakcije, obilazak nove zgrade u kojoj se nalazi ovo predstavništvo. Ovo je prvi put da je novinarima omogućeno razgledanje unutrašnjeg dela ambasade.

Podeli ovaj članak sa:
  • Američka ambasada u Prištini (Foto Kim)

Za kompletan dizajn nove zgrade ambasade SAD-a bio je zadužen Dejvis Brodi Bond.

Rasprostranjeno radno okruženje, u zatvorenom prostoru ambasade, pruža osoblju i njihovim posetiocima mesta za sastanke, radionice i druženja, a ovaj prostor čini i umetnička zbirka od dvadeset i pet radova u različitim medijumima koje čine boja, glina, staklo, čelik, drvo i fotografija.

Margo Savjer, profesorka vajarstva Univerziteta u Ostinu (Teksas), kazala je da jedna od nekoliko umetnika koji su dovedeni da posete Prizren i Prištinu i da posmatraju kulturu i arhitekturu.

„Mene je posebno inspirisala Nacionalna biblioteka u centru grada. Boja poda je zato inspirisana mermernim krugom na podu hola biblioteke, tako je i boja ove zgrade omaž metalnoj fasadi biblioteke“, objasnila je Margo prisutnim medijima.

Ona je istakla da je ovo za nju revolucionarna ideja, nešto što nikada nije radila, a to je arhitektura u staklu.

„Radila sam sa kompanijom Franc Mejer iz Minhena, koja se bavi arhitektonskim staklom na tradicionalan način. Oni oslikaju staklo koje se zatim pali, pa boja postaje sastavni deo stakla. Postoje dva dela paljenog stakla, i jedan koji čini spiralu, koja je meni bila značajna zbog svoje simbolične prirode, jer postoji na više mesta u središnjem delu biblioteke. Njen centar je na neki način duhovan, kao srce pojedinca i zajednice, koje se zatim otvara i na taj način uključuje sve“, objašnjava ona samu tehniku.

Spoljašnji deo čine pešačke površine i jezero koje pomaže da se smanji potrošnja vode u zgradama za više od 70%.

U Prištini je 2015. godine počela izgradnja zgrade Ambasade SAD-a na Kosovu, a svečano je otvorena 4. jula ove godine na Dan nezavisnosti Sjedinjenih američkih država.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane