Vesti
Politika

Novi protest u KM zbog „pogoršanja situacije“ i „neispunjenih zahteva“

U severnom delu Kosovske Mitrovice sutra će biti održan još jedan protest, kako je najavljeno – upozorenja zato što, kako su organizatori najavili, Srpska lista i Aleksandar Vučić, nisu ispunili zahteve koje je ova grupa građana iznela na prethodnom protestu 8. januara. U međuvremenu stvorili su se i novi razlozi – pogoršanje situacije – od ranjavanja, preko tablica do francusko-nemačkog predloga.

Novi protest u KM zbog „pogoršanja situacije“ i „neispunjenih zahteva“
Nebojša Jović na prošlom protestu u KM (Foto KoSSev)

Sutrašnji protest kod spomenika Knezu Lazaru u severnom delu Mitrovice, simbolično u 12.01 časova najavio je poverenik Pokreta za odbranu KiM, Nebojša Jović, koji je bio i jedan od učesnika na prethodnom protestu.

Tada su učesnici izneli zahteve kosovskoj vlasti, međunarodnoj zajednici i Beogradu – zatražili su uključivanje lokalnih Srba u odlučivanje o sopstvenoj sudbini, to da ih sasluša izvanični Beograd, momentalno povlačenje Kosovske policije sa Severa, zatvaranje specijalnih baza, oslobađanje uhapšenih Srba, izuzeće sudija albanske nacionalnosti u procesima u kojima se sudi Srbima, vraćanje pravosudnog i policijskog sistema pod UNMIK-om, formiranje srpskih institucija, ali i obustavu pregovora dok se ovi zahtevi ne ispune.

Povod za novo okupljanje, kako je naveo Jović, jeste neispunjavanje ovih zahteva od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske liste.

Poručuje i da se u međuvremenu situacija na Kosovu, a posebno na Severu znatno pogoršala:

„S obzirom na to da je situacija na Кosmetu, posebno na severu, u međuvremenu znatno pogoršana, pre svega novim pokušajem ubistva Srba od strane ROSU jedinica na punktu Bistrica, zatim zabranom upravljanja vozilom КM tablica, kao i najavom predsednika Srbije o početku realizacije francusko – nemačkog predloga koji za rezultat treba imati davanje stolice (samim tim i nezavisnosti) Кosova u UN…pozivamo sugrađane naše da novim okupljanjem upozorimo naš državni vrh da mora rešavati probleme koje nam je svojim nečinjenjem i pogrešnim činjenjem, napravio. Na samom protestu najavićemo i konkretne poteze i akcije koje ćemo preduzeti kako bi nas državni vrh Srbije čuo i rešio navedene probleme naše“.

Zato će na sutrašnjem protestu, kako navodi Jović, upozoriti državni vrh „da mora da rešava probleme koje je sopstvenim nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem napravio“.

Ujedno najavljuje da će otkriti konkretne poteze i akcije koje će preduzeti „kako bi državni vrh čuo i rešio probleme“.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023