Vesti
Politika

Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski
Sednica Vlade Kosova (Foto Kim)

Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, nije obezbeđen prevod za novinare koji izveštavaju na srpskom jeziku. 

Sednici prisustvuju svi ministri iz Hotijevog kabineta. Među njima su i Goran Rakić i Dalibor Jevtić ispred Srpske liste.

Mnogobrojnim novinarskim ekipama je bilo dozvoljeno nekoliko minuta snimanja na samom početku sednice, a zatim su udaljene iz prostorije u kojoj se ona održava.

Hoti: Ambiciozan program

U kratkom obraćanju koje su mediji snimili, novi premijer je govorio o prioritetitima koji se najpre odnose na borbu protiv pandemije koronavirusa i ekonomski oporavak Kosova.

"To je ambiciozan program. Ja verujem u ovaj program, verujem u ovaj tim. Izazovi, počevši od pandemije i ekonomskog oporavka, moraju se odmah rešiti. Izgradićemo novi diskurs i unutar vlade i unutar odnosa koalicionih partnera", rekao je Hoti na prvoj sednici Vlade Kosova nakon preuzimanja funkcije premijera.

"Jačanje vladavine prava je takođe važno za ovu vladu, kao i odnosi sa Srbijom", dodao je on.

“I preuzimanje dijaloga (sa Srbijom) na osnovu Ustava, zadovoljenje potreba u obrazovanju i zdravstvu. Radujem se što ću blisko sarađivati sa vama", kazao je Hoti obraćajući se miinistrima.Ostale vesti

Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020