Vesti
Politika

Novi predsednik opštine Zvečan: Zakletvu ću položiti u Boljetinu

Polaganje zakletvi novih gradonačelnika u tri većinski srpske opštine na severu Kosova Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću najavljeno je za četvrtak, 25. maj, a novi gradonačelnik Zvečana Iljir Peci najavio je da će zakletvu položiti, ne u tom gradu, već u selu Boljetin.

Novi predsednik opštine Zvečan: Zakletvu ću položiti u Boljetinu
Opština Zvečan (Foto Riznica)

"Na osnovu rokova koji proizilaze iz Zakona o lokalnoj samoupravi i Uputstava za inauguraciju i funkcionisanje opštinskih organa, sedam radnih dana pre sednice podelili smo pozive i dnevni red za odbornike Skupštine opštine. Isti dopis dostavili smo Ministarstvu uprave i lokalne samouprave. Pozive je uputio najstariji član skupštine, koji dolazi iz redova Samoopredeljenja", naveo je Peci u saopštenju.

Dodao je da je da je u koordinaciji sa Ministarstvom administracije i lokalne samouprave dogovoreno da on zakletvu položi Boljetinu.

"Danas smo obavešteni da je najstariji odbornik koji dolazi iz Samoopredeljenja u koordinaciji sa Ministarstvom administracije i lokalne samouprave, zakazao inauguracioni sastanak Skupštine opštine Zvečan za 25.05.2023 u 10 časova. Taj sastanak biće održan u Boljetinu. Kao izabrani predsednik, zajedno sa odbornicima Skupštine, ovim saopštenjem potvrđujemo učešće na sednici", rekao je Peci.

Boljetin je selo u opštini Zvečan, većinski nastanjeno albanskim stanovništvom.

Novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice zakletvu je položio 19. maja.Ostale vesti

Osmani predao Prištini i Beogradu plan za normalizaciju na severu

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Bujar Osmani izjavio je da je njegov predlog za deeskalaciju i normalizaciju sutuacije na severu Kosova predat misijama u Beogradu i Prištini "koje treba da ga komuniciraju i operacionalizuju".

  • 07.06.2023
Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023