Vesti
Politika

Novi poslanici u Skupštini Kosova položili zakletvu

Na plenarnoj sednici Skupštine Kosova novi poslanici, koji su zamenili one koji su postali ministri, kao i oni koji su bili odsutni na konstitutivnoj sednici 22. marta, položili su zakletvu, prenosi Gazeta Ekspres.
Novi poslanici u Skupštini Kosova položili zakletvu
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Novi poslanici iz Pokreta Samoopredeljenje su Enver Haljiti, Šćipe Isufi, Mirsad Škreta, Gramos Agušoli, Aljban Bajrami, Jahja Kokaj, Hidajet Hiseni Kaloši, Ekrem Mustafa i Enver Dugoli.

Poslanici iz manjinskih zajednica koji su danas položili zakletvu su Enis Kervan, Fridon Ljalja i Samra Ilijazi.

Memlji Krasnići, Ardian Kastrati, Avdulah Hoti, Armend Zemaj i Bedžet Pacoli, takođe su položili zakletvu, jer nisu učestvovali na konstitutivnoj sednici skupštine 22. marta.Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021