Vesti
Politika

Novi pokušaj izbora predsednika Kosova

Skupština Kosova nastavila je sednicu za izbor predsednika. Iako najavljena za 17 časova, počela je sa zakašnjenjem od 40 minuta.
Novi pokušaj izbora predsednika Kosova
Skupština Kosova (Foto Kim)

18:57 - Počeo je treći krug glasanja za predsednika Kosova.

18:50 - Osmani bez dovoljno glasova za izbor predsednika i u drugom krugu, navodi Koha.

18:13 - Predsednički kandidat Vjosa Osmani u prvom krugu nije dobila dovoljno glasova. U glasanju je učestvovao 81 poslanik, od 84. Dvanaest glasova je bilo nevažećih. Sledi drugi krug glasanja, prenosi Koha.

17:54 - Poslanici Demokratske stranke Kosova Abdulah Hoti, Agim Veliu i Driton Seljmanaj ni danas nisu glasali za predsedničkog kandidata. Iako su u sali, nisu ustali da glasaju kada ih je predsednik parlamenta Glauk Konjufca prozvao.

17:42 - U sali su prisutna 84 poslanika. Počeo proces glasanja.

U subotu, zbog nedostatka kvoruma, Skupština nije uspela da izabere predsednika zemlje. U trci za predsednika, Pokret Samoopredeljenje nominovao je Vjosu Osmani Sadriu, dok je njen protivnik Nasuf Bejta.

Tokom jučerašnjeg dana, bila su dva neuspešna pokušaja glasanja, u prvom krugu glasalo je 78 poslanika, a zatim 79, od 82 prisutna.

Ukoliko se u prva dva kruga glasanja ne izabere predsednik organizuje se i treći krug u kome predsednik može biti izabran 61. glasom, ali je svakako potreban kvorum od 80 poslanika.Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021