Vesti
Politika

Novi pokušaj izbora predsednika Kosova

Skupština Kosova nastavila je sednicu za izbor predsednika. Iako najavljena za 17 časova, počela je sa zakašnjenjem od 40 minuta.
Novi pokušaj izbora predsednika Kosova
Skupština Kosova (Foto Kim)

18:57 - Počeo je treći krug glasanja za predsednika Kosova.

18:50 - Osmani bez dovoljno glasova za izbor predsednika i u drugom krugu, navodi Koha.

18:13 - Predsednički kandidat Vjosa Osmani u prvom krugu nije dobila dovoljno glasova. U glasanju je učestvovao 81 poslanik, od 84. Dvanaest glasova je bilo nevažećih. Sledi drugi krug glasanja, prenosi Koha.

17:54 - Poslanici Demokratske stranke Kosova Abdulah Hoti, Agim Veliu i Driton Seljmanaj ni danas nisu glasali za predsedničkog kandidata. Iako su u sali, nisu ustali da glasaju kada ih je predsednik parlamenta Glauk Konjufca prozvao.

17:42 - U sali su prisutna 84 poslanika. Počeo proces glasanja.

U subotu, zbog nedostatka kvoruma, Skupština nije uspela da izabere predsednika zemlje. U trci za predsednika, Pokret Samoopredeljenje nominovao je Vjosu Osmani Sadriu, dok je njen protivnik Nasuf Bejta.

Tokom jučerašnjeg dana, bila su dva neuspešna pokušaja glasanja, u prvom krugu glasalo je 78 poslanika, a zatim 79, od 82 prisutna.

Ukoliko se u prva dva kruga glasanja ne izabere predsednik organizuje se i treći krug u kome predsednik može biti izabran 61. glasom, ali je svakako potreban kvorum od 80 poslanika.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021