Vesti
Politika

Novi performans zbog taksi u Prištini

Kosovski premijer Aljbin Kurti negativno je odgovorio na zahteve SAD za hitno ukidanje taksi na srpske proizvode, prenose prištinski mediji i dodaju da će to imati velike posledice za Kosovo. Ispred zgrade vlade u Prištini pristalice Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja održale su performans protiv ukidanja taksi.
Novi performans zbog taksi u Prištini
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Američki izvori portala Ekspres naveli su da će krajem nedelje Ričard Grenel, američki posrednik u dijalogu razmotriti dalje korake ukoliko Kurtijeva vlada do tada ne ukine taksu.

Kako Ekpres saznaje Kurti je već negativno reagovao na zahteve Amerikanaca.

Ne zna se tačno šta će Amerika uraditi, ali suspenzija investicija i ukidanje pomoći koje SAD pružaju Kosovu 20 godina mogu biti neke od mera.

Isti izvori su za Ekpres rekli da su SAD očajne zbog DSK-a, koji nije ubrzao izvršenje obaveza oko dogovora i koordinacije sa SAD u vezi sa ukidanjem takse.

Od Kurtija je iz više zapadnih centara zatraženo ukidanje takse, uključujući američkog državnog sekretara Pompea.

Zbog neslaganja koalicionih partnera oko tog pitanja, prištinski mediji prenose da je odložena za danas zakazana sednica kosovske vlade.

Istovremeno, ispred zgrade vlade pristalice Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja održali su performans protiv ukidanja taksi.

Simbolično su postavili lutke sa likovima Aljbina Kurtija i Ane Brnabić i postavili natpise "Aljbine, da li Srbija prolazi ili ne prolazi" i "Narod ne zaboravlja, Srbija ne prolazi".Ostale vesti

U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020