Vesti
Politika

Novi paket novčane pomoći kosovske Vlade

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je danas novi paket pomoći građanima. Nova pomoć kosovske vlade biće od koristi penzionerima, socijalno ugroženima, studentima, kao i radnicima privatnog i javnog sektora, prenosi KoSSev.

Novi paket novčane pomoći kosovske Vlade
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Kako je Kurti danas najavio, za mesec april će se udvostručiti socijalna pomoć.

Takođe, za april mesec penzionerima će se na penziju dodati po 100 evra.

Po 100 evra dobiće i radnici u privatnom i javnom sektoru, kao i studenti.

„Za april ćemo udvostručiti vrednost socijalne pomoći. Penzionerima će biti izdvojeno dodatnih 100 evra za mesec april, a biće isplaćeni svi oni koji primaju penziju. Po prvi put ćemo sa 100 evra podržati sve radnike i u privatnom sektoru. U okviru ovog paketa biće izdvojeno 100 evra za preko 80 hiljada zaposlenih u javnom institucijama, a po prvi put će svi studenti biti podržani od 100 evra“, rekao je Kurti.

Vrednost paketa pomoći građanima je preko 100 miliona evra, a od njega će korist imati 800,000 građana.

Kako je dodatno objasnio kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, za penzionere, korisnike socijale i radnike u javnom sektoru doplata od 100 evra za april se može izvršiti odmah, dok je za radnike u privatnom sektoru i studente potrebno otvoriti proces prijave.

„Na prvom mestu će biti penzioneri koji će dobiti ovu dodatnu podršku, zatim oni iz javnog sektora, a za radnike iz privatnog sektora i studente narednih dana ćemo otvoriti proces prijave, jer nemamo podatke o bankovnim računima“, rekao je Murati.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022