Novi komandant Bondstila: Ako osnuju vojsku, NATO da kaže šta da radimo

Novopostavljeni komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu Roj Makareg izjavio je u intervjuu Tanjugu, da će njegova jedinica "biti spremna da izvede operacije u slučaju bilo kakvih nasilnih delovanja protiv bezbednosti i sigurnosti kako bi održali tu bezbednost i sigurnost".

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilusracija (Foto globalresearch.ca)

Roj Makareg je tako odgovorio na pitanje kakva bi bila reakcija Kfor multinacionalne borbene grupe Istok pod njegovom komandom u slučaju izbijanja nasilja nad Srbima nakon eventualnog proglašenja kosovske vojske na Dan albanske zastave.

"U vezi sa glasanjem o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) 28. novembra, to je politički proces, ali znate, ako se to desi, mi ćemo naravno biti u stanju da reagujemo. Trenutna pozicija Kfora je da postoji mandat (KBS) koji je na snazi. Ako taj mandat evolvira, onda će Severnoatlantski savet i NATO saveznici morati da ponovo procene naše angažovanje ovde na Kosovu", rekao je Makareg.

"Tako da, ja kao komandant multinacionalne borbene grupe Istok moram samo da se usredsredim na moju misiju, a to je misija Kfor koju ćemo izvršiti onako kako nam komanda Kfora bude dala smernice, bićemo u sinhronizaciji sa bilo čime što nam komanda Kfora i NATO saveznici i vođstvo NATO-a kažu da radimo", dodao je Makareg.

Naglasio je rekao i da su oni spremni i istrenirani.

"Imamo sjajan tim koji može da izvede bilo koju operaciju, tako da smo spremni", navodi je Makareg.

Na pitanje da li je iz sedišta NATO-a dobio konkretne instrukcije vezane za 28. novembar, Makareg je odgovorio odrično.

"Kratak odgovor, nisam", istakao je Makareg.

Upitan kako će se u Bondstilu snaći u misiji održavanja mira, potpuno drugačijoj u odnosu na funkciju u Nacionalnoj gardi američke vojske gde je bio kontrolor zadužen za budžet od 16 milijardi dolara, Makareg je ukazao da ima "raznovrsno iskustvo".

"Moj prethodni posao jeste bio da radim kao kontrolor Nacionalne garde, ja zaista jesam upravljao budžetom od 16 milijardi dolara za sve 54 američke savezne države i teritorije, ja na to gledam kao na liderstvo. Ja sam imao iskustva i u operacijama, komandovao sam artiljerijskim bataljonom, tako da sam kada se radi o liderstvu veoma uveren da mogu da izvedem ovu misiju kao komandant", ocenio je Makareg.

Na pitanje o poslu koji je obavljao u Pentagonu, gde je nakon dobijanja čina pukovnika bio jedan od pet zamenika Sekretara vojske u Ministarstvu odbrane SAD, i kako će mu to iskustvo pomoći u misiji u Bondstilu, Makareg je rekao da će to "zapravo biti od velike pomoći".

"Radićemo u NATO okruženju i dosta toga se zasniva na odnosima, traženju saradnje i radu sa ljudima, a kada radite u Pentagonu više od pet godina – tamo se sve svodi na odnose. Mislim da je ova misija totalno drugačija u odnosu na Irak i Avganistan, mislim da mi mnogo pomaže to što sam radio na takvom nivou", rekao je Makareg.

Upitan o tome što je njegov prethodnik u Bondstilu Nik Dučić, koji je srpskog porekla, obišao tokom misije dosta srpskih crkava na Kosovu i da li on planira da ih obilazi iako nije srpskog porekla, Makareg je odgovorio da bi "voleo da ih poseti".

"Volim istoriju. Bilo bi mi zadovoljstvo da posetim te manastire. Pogledaću šta je puklovnik Dučić radio tokom rotacije (njegove jedinice), deluje da je učinio dosta dobrih stvari, otvorio poneka vrata, pogledaćemo to i potencijalno otići tamo i nastaviti angažovanje sa zajednicom. Da, voleo bih da vidim manastire, ukoliko je to moguće", zaključio je Makareg.

Ostale vesti

 • "Takse ostaju, za izbore nisam spreman"

  Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj ne odustaje od stava da takse na srpsku robu neće biti ukinute sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, ali je priznao i da nije spreman da ide na vanredne izbore.

 • EU: Rešenje mora biti održivo i realno

  EU: Rešenje mora biti održivo i realno

  Rešenje za odnose Beograda i Prištine mora da bude održivo, zasnovano na uzajamnoj saglasnosti, u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU, poručila je portparolka EU Maja Kocijančič, reagujući na izjavu Ivice Dačića o razgraničenju kao zvaničnoj ponudi Beograda.

 • Arifi: Mogerinijeva podržala Beograd

  Arifi: Mogerinijeva podržala Beograd

  Šef kabineta premijera Kosova Avni Arifi, optužio je šeficu evropske dilomatije Federiku Mogerini da se uslovljavanjem nastavaka dijaloga stavila na stranu Beograda.

 • Đurić: Priština se ruga Trampovim zahtevima

  Đurić: Priština se ruga Trampovim zahtevima

  Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da se vlast u Prištini ruga zahtevima koje je predsednik SAD Donald Tramp izneo u svom pismu u kojem je, kako kaže, nedvosmisleno zatražio od Prištine da ukine takse.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane