Vesti
Politika

Novi izbori na severu?

Poslednji rok za konstituisanje četiri opštine na severu Kosova je petak, 10. januar. Ukoliko opštine ne budu formirane do tad biće novih izbora, piše prištinski list Koha ditore.
Novi izbori na severu?
Foto arhiva KIM

Spor između novoizabraih gradonačelnika na severu kosova i kosovskih institucija još uvek traje. Dok gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova zahtevaju da pozivi za sednicu budu statusno neutralni, dotle institucije Kosova najavljuju da će se gradonačelnici smatrati nelegitimnim, ako inaugurativne sednice ne budu održane prema kosovskim zakonima.

Koha ditore piše je zahteve novoizabranih gradonačelnika da pozivi za sednicu budu statusno neutralni i sa fusnotom Vlada Kosova odbila.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović je pre nekoliko dana izjavio da su odbili poziv EU da na pozivima za sednicu stave logo Republike Kosovo.

"Naš je stav da ova dokumenta treba da budu neutralna prema statusu ili da se iznad njih stavi fusnota", rekao je Jablanović.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, odbila je da komentariše pitanje inaugurativnih sednica za opštine na severu, ističući da se o tim pitanjima vode pregovori u Briselu.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021