Vesti
Politika

Novi izbori na severu?

Poslednji rok za konstituisanje četiri opštine na severu Kosova je petak, 10. januar. Ukoliko opštine ne budu formirane do tad biće novih izbora, piše prištinski list Koha ditore.
Novi izbori na severu?
Foto arhiva KIM

Spor između novoizabraih gradonačelnika na severu kosova i kosovskih institucija još uvek traje. Dok gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova zahtevaju da pozivi za sednicu budu statusno neutralni, dotle institucije Kosova najavljuju da će se gradonačelnici smatrati nelegitimnim, ako inaugurativne sednice ne budu održane prema kosovskim zakonima.

Koha ditore piše je zahteve novoizabranih gradonačelnika da pozivi za sednicu budu statusno neutralni i sa fusnotom Vlada Kosova odbila.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović je pre nekoliko dana izjavio da su odbili poziv EU da na pozivima za sednicu stave logo Republike Kosovo.

"Naš je stav da ova dokumenta treba da budu neutralna prema statusu ili da se iznad njih stavi fusnota", rekao je Jablanović.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, odbila je da komentariše pitanje inaugurativnih sednica za opštine na severu, ističući da se o tim pitanjima vode pregovori u Briselu.Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020