Vesti
Politika

Novi izbori na severu?

Poslednji rok za konstituisanje četiri opštine na severu Kosova je petak, 10. januar. Ukoliko opštine ne budu formirane do tad biće novih izbora, piše prištinski list Koha ditore.
Novi izbori na severu?
Foto arhiva KIM

Spor između novoizabraih gradonačelnika na severu kosova i kosovskih institucija još uvek traje. Dok gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova zahtevaju da pozivi za sednicu budu statusno neutralni, dotle institucije Kosova najavljuju da će se gradonačelnici smatrati nelegitimnim, ako inaugurativne sednice ne budu održane prema kosovskim zakonima.

Koha ditore piše je zahteve novoizabranih gradonačelnika da pozivi za sednicu budu statusno neutralni i sa fusnotom Vlada Kosova odbila.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović je pre nekoliko dana izjavio da su odbili poziv EU da na pozivima za sednicu stave logo Republike Kosovo.

"Naš je stav da ova dokumenta treba da budu neutralna prema statusu ili da se iznad njih stavi fusnota", rekao je Jablanović.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, odbila je da komentariše pitanje inaugurativnih sednica za opštine na severu, ističući da se o tim pitanjima vode pregovori u Briselu.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020