Vesti
Politika

Novi izaslanik SAD za Balkan: Beograd i Priština da ne izbegavaju dijalog

Novi američki izaslanik za Zapadni Balkan i za dijalog Beograda i Prištine Gabrijel Eskobar izjavio je da SAD imaju veoma jasan cilj da ceo Zapadni Balkan postane deo Evropske unije, gde mu je geografski, istorijski i kulturološki mesto, i da ujedno uvere i Uniju da će proširenjem na region biti na dobitku.
Novi izaslanik SAD za Balkan: Beograd i Priština da ne izbegavaju dijalog
Gabrijel Eskobar (Foto rs.usembassy.gov)

Eskobar, koji je nasledio Metjua Palmera na mestu zamenika pomoćnika državnog sekretara u birou za Aziju i Evroaziju i izaslanika za Zapadni Balkan, rekao je da će u tom cilju SAD raditi ruku pod ruku sa EU kako bi ubedile sve strane da je to jedini ispravan put.
 
Na panelu u organizaciji briselskog Centra za evropsku politiku (EPC) Eskobar je rekao da članstvo u EU donosi velike koristi, da zemlje postaju demokratskije, prosperitetnije, i da čak i sama kandidatura za članstvo podstiče zemlje da postanu demokratskije i ekonomski jače.
 
Eskobar je u prvom javnom istupanju od kako je imenovan kazao da, s obzirom da je donedavno radio u ambasadi SAD u Beogradu, za razliku od nekih svojih kolega vidi veliku količinu optimizma na Zapadnom Balkanu.
 
Zapadni Balkan ne definišu samo politički kriterijumi, već postoji i jak ekonomski dinamizam i visok stepen medjusobne integracije zemalja koju treba ohrabriti, što ga čini jednim od najbrže rastućih regiona i upravo zato, ocenio je Eskobar, regionu je potrebna EU, a Uniji Zapadni Balkan.
 
Američki diplomata je, međutim, rekao da je malo zabrinut zbog nedostatka poverenja u poruku EU o proširenju, a i zbog toga što ta poruka nema veću podršku zemalja članica EU.
 
Dodao je da će on pružiti svu podršku zvaničnicima koji rade na integraciji. Na pitanje o konkretnim potezima i stategiji Vašingtona u dijalogu Beograda i Prištine, Eskobar je rekao da će SAD u svakoj prilici slati poruku podrške specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, a da će Stejt department preko ambasada u regionu raditi na tome da se svi postignuti sporazumi implementiraju i da akteri ne izbegavaju dijalog.
 
Upitan šta za SAD treba da bude konačan cilj sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Eskobar je rekao da to nije samo međusobno priznanje, nego i članstvo u EU, i miran i funkcionalan region kao deo EU.
 
On je ponovio da SAD žele da uvere EU da se na zemlje regiona „isplati kladiti“.
 
SAD ostaju posvećene Vašingtonskom sporazumu

Eskobar je rekao da SAD ostaju pri Vašingtonskom sporazumu iz septembra 2020. godine, koji je za cilj imao stvaranje mera poverenja između Srbije i Kosova u ekonomskoj sferi i da se može sarađivati bez zadiranja u pitanje statusa.
 
Fokus, međutim, ostaje na dijalogu Beograda i Prištine i mi ga podržavamo, rekao je Eskobar na panelu, na kojem su učestvovali i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, evroposlanica Viola fon Kramon i izvršna direktorka platforme CiviKos Donika Emini.Ostale vesti

Petković: O kom dijalogu priča Kurti dok drži uperene snajpere na narod
"Jedini koji ima ogoljeni interes da izazove inicdente na severu Кosova i Metohije jeste Кurti koji je za šaku glasova spreman na sve", uveren je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On je reagujući na govor premijera Kosova tokom današnjeg zasedanja Vlade istakao da se upravo Kurti otvoreno zalaže za destabilizaciju prilika na Кosovu i Metohiji.
  • 22.09.2021
Osmani na sastanku sa Boreljom i o privremenim tablicama
Tokom boravka u Njujorku predsednica Kosova Vjosa Osmani je na neformalnoj večeri sa šefom za spoljnu politiku EU Žozepom Boreljom i predstavniciima država regiona, gorovila o trenutnoj situaciji na Kosovu, pominjući ispunjenje ugovora o registarskim tablicama.
  • 22.09.2021
Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
  • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

  • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
  • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
  • 22.09.2021