Vesti
Politika

Novi gradonačelnici tri opštine na severu položiće zakletvu ove nedelje

U tri opštine sa srpskom većinm na severu Kosova očekuje se da će tokom ove nedelje biti određeni datumi polaganja zakletve novih gradonačelnika.
Novi gradonačelnici tri opštine na severu položiće zakletvu ove nedelje
Opština Zvečan (Foto Radio Mitrovica sever)

Dok Ministarstvo za lokalnu samoupravu kaže da koordinira aktivnosti, opozicija zahteva da se polaganje zakletve novih predsednika opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću ne improvizuje.

Očekuje se da će do kraja nedelje biti određeni datumi za polaganje zakletve izabranih gradonačelnika tri severne opštine. Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave, u pisanom odgovoru za RTK, kažu da čekaju predloge gradonačelnika.

„Do kraja sedmice se očekuje da budu objavljeni termini ostalih sednica i zakletve gradonačelnika, čekamo predloge gradonačelnika. Ministar Krasnići je imao redovne sastanke sa četiri izabrana predsednika i mi smo u koordinaciji za neophodne pripreme i zakonske rokove predviđene zakonom“, navodi se u odgovoru Ministarstva administracije i lokalne samouprave.

O ovom pitanju je u ponedeljak govorio i šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri, koji je rekao da ne treba improvizovati zakletvu novih gradonačelnika u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, već da ministarstvo i bezbednosne institucije treba da stvore uslove za održavanje ovih sednica po ustavnom poretku.

U međuvremenu, organizacioni sekretar ove stranke, Betim Đoši, reagovao je u nedelju na Vladu, rekavši da se dva gradonačelnika iz DPK, koji su pobedili u Zvečanu i Zubinom Potoku, suočavaju sa pritiscima i poniženjima zvaničnika Vlade.

Međutim, zvaničnici MALS-a nisu komentarisali navode o pritiscima.

Od četiri gradonačelnika izabrana 23. aprila, zakletvu je položio samo onaj iz Severne Mitrovice, Erden Atić. Dok Izmir Zećiri, Ljuljzim Hetemi i Iljir Peci imaju rok do 28. maja da polože zakletvu, inače će izgubiti mandat.

Izbori na severu održani su 23. aprila, a rezultati su potvrđeni 28. aprila, dok je 28. maj određen kao rok za polaganje zakletve.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023