„Novi format dijaloga uz prisustvo zainteresovanih sila“

Angažovanjem specijalnog američkog izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine doći će do ubrzanja pregovora, smatra Dušan Janjić. Ramuš Tahiri kaže da se pauza u pregovorima odužila zbog izbora na Kosovu i pada Vlade.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto Beta)

Direktor foruma za etničke odnose Dušan Janjić navodi da SAD imenovanjem Metjua Palmera realizuju svoju staru ideju da imaju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Sličnog mišljenja je i analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri.

„U toj prvoj ideji, oni (SAD) su zaista dve tačke označavali kao nezavršene poslove i kao glavni fokus specijalnog izaslanika, to su Kosovo i BiH. U međuvremenu, mandat je proširen i na Makedoniju kao buduću članicu, i Crnu Goru kao članicu NATO-a“, kazao je Janjić za RTV Kim.

„I ranije smo imali prilike i povoda u bivšoj Jugoslaviji kada su pojedine zemlje angažovale specijalne savetnike koji bi se bavili ovim pitanjem. To smo čak imali i tokom bečkih razgovora“, naveo je Tahiri, komentarišući moguća imenovanja specijalnih predstavnika Nemačke i Francuske o kojima mediji intenzivno spekulišu poslednjih dana.

Ramuš Tahiri za RTV Kim ističe da je stav međunarodne zajednice, pojedinih zemalja i međunarodnih institucija, da će se angažovanjem specijalnog američkog izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine pospešiti doslazak do rešenja u pregovoru dveju strana.

Janjić očekuje da će zbog tog angažovanja doći do ubrzanja pregovora, te da se još od 2016. godine govori o novom formatu.

„Novi format podrazumeva sekretarijat i podrazumeva stalno prisustvo predstavnika zainteresovanih sila. S tog stanovišta, Amerika je završila svoju obavezu. Imenovanjem Palmera je označila da u Kvinti postoji dogovor da se pređe na novi format razgovora o Kosovu i Srbiji i njihovoj normalizaciji odnosa“, kazao je Janjić.

Janjić i Tahiri se slažu da se sada čeka imenovanje predstavnika Evropske unije.

Što se Rusije tiče, tu su, smatra Janjić, otvorena mnoga pitanja.

„Moguće je da će se ona priključiti u nekom statusu u okviru sekretarijata za praćenje i organizovanje dijaloga, ili jedostavno biti jedan od „ad hok“ posmatrača. Ako Rusija uđe, proces će se voditi do potpune izmene rezolucije 1244 i do potpuno novog aranžmana o Kosovu. Ako Rusije ne uđe, onda je maksimum takozvana puna normalizacija, bez punog priznanja Kosova od strane Srbije, ali i bez promena granica“, naveo je Janjić.

„Ako želi da se uključi u ovo pitanje konkretnije i Rusija će morati da angažuje specijalnog izaslanika“, saglasan je Tahiri.

„Mi smo i ranije imali predstavnika Rusije, kada su bili pariski razgovori. Uloga je, uglavnom, bila konstruktivna zbog toga što Međunarodna zajednica ima određene principe ka kojima teži u rešavanju tog pitanja“, dodao je on.

Tahiri zaključuje da su se pregovori prolongirali zbog izbora na Kosovu i pada Vlade, te da će se pitanje pregovora ponovo pokrenuti u decembru, posle formiranja nove Vlade Kosova.

 

Ostale vesti

  • Sporazum: Žurba između redova

    Sporazum: Žurba između redova

    „Poseta Ričarda Grenela bila je očekivana, zato što su SAD najavljivale da odmah nakon prvih izbornih rezultata očekuju obnovu dijaloga“, navela je novinarka Violeta Oroši u novom „Sporazumu“. Njen kolega Darko Dimitrijević smatra da “imenovanje Grenela  i sve što se dešavalo pokazuje žurbu američke administracije da se pronađe rešenje za Kosovo“.

  • "Nastaviti istim tempom da bi se pobeda u Interpolu održala"

    Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže za RTS, povodom povlačenja kandidature Prištine za članstvo u Interpolu, da se mora nastaviti istim tempom kako bi se pobeda održala i da kosovska delegacija ni sledeće godine ne uspe u svojoj nameri.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane