Vesti
Politika

„Novi format dijaloga uz prisustvo zainteresovanih sila“

Angažovanjem specijalnog američkog izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine doći će do ubrzanja pregovora, smatra Dušan Janjić. Ramuš Tahiri kaže da se pauza u pregovorima odužila zbog izbora na Kosovu i pada Vlade.
„Novi format dijaloga uz prisustvo zainteresovanih sila“
Ilustracija (Foto Beta)

Direktor foruma za etničke odnose Dušan Janjić navodi da SAD imenovanjem Metjua Palmera realizuju svoju staru ideju da imaju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Sličnog mišljenja je i analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri.

„U toj prvoj ideji, oni (SAD) su zaista dve tačke označavali kao nezavršene poslove i kao glavni fokus specijalnog izaslanika, to su Kosovo i BiH. U međuvremenu, mandat je proširen i na Makedoniju kao buduću članicu, i Crnu Goru kao članicu NATO-a“, kazao je Janjić za RTV Kim.

„I ranije smo imali prilike i povoda u bivšoj Jugoslaviji kada su pojedine zemlje angažovale specijalne savetnike koji bi se bavili ovim pitanjem. To smo čak imali i tokom bečkih razgovora“, naveo je Tahiri, komentarišući moguća imenovanja specijalnih predstavnika Nemačke i Francuske o kojima mediji intenzivno spekulišu poslednjih dana.

Ramuš Tahiri za RTV Kim ističe da je stav međunarodne zajednice, pojedinih zemalja i međunarodnih institucija, da će se angažovanjem specijalnog američkog izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine pospešiti doslazak do rešenja u pregovoru dveju strana.

Janjić očekuje da će zbog tog angažovanja doći do ubrzanja pregovora, te da se još od 2016. godine govori o novom formatu.

„Novi format podrazumeva sekretarijat i podrazumeva stalno prisustvo predstavnika zainteresovanih sila. S tog stanovišta, Amerika je završila svoju obavezu. Imenovanjem Palmera je označila da u Kvinti postoji dogovor da se pređe na novi format razgovora o Kosovu i Srbiji i njihovoj normalizaciji odnosa“, kazao je Janjić.

Janjić i Tahiri se slažu da se sada čeka imenovanje predstavnika Evropske unije.

Što se Rusije tiče, tu su, smatra Janjić, otvorena mnoga pitanja.

„Moguće je da će se ona priključiti u nekom statusu u okviru sekretarijata za praćenje i organizovanje dijaloga, ili jedostavno biti jedan od „ad hok“ posmatrača. Ako Rusija uđe, proces će se voditi do potpune izmene rezolucije 1244 i do potpuno novog aranžmana o Kosovu. Ako Rusije ne uđe, onda je maksimum takozvana puna normalizacija, bez punog priznanja Kosova od strane Srbije, ali i bez promena granica“, naveo je Janjić.

„Ako želi da se uključi u ovo pitanje konkretnije i Rusija će morati da angažuje specijalnog izaslanika“, saglasan je Tahiri.

„Mi smo i ranije imali predstavnika Rusije, kada su bili pariski razgovori. Uloga je, uglavnom, bila konstruktivna zbog toga što Međunarodna zajednica ima određene principe ka kojima teži u rešavanju tog pitanja“, dodao je on.

Tahiri zaključuje da su se pregovori prolongirali zbog izbora na Kosovu i pada Vlade, te da će se pitanje pregovora ponovo pokrenuti u decembru, posle formiranja nove Vlade Kosova.

 Ostale vesti

Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020