Vesti
Politika

Novi ambasador SAD u Prištini: Ima još puno posla

Novi ambasador Sjedinjenih Država (SAD) u Prištini, Džefri Hovenijer izjavio je da se pred Kosovom nalazi još dosta posla, te da je budućnost zemlje u rukama lokalnih lidera, napominjući da će Vašington nastaviti da pruža podršku u raznim oblastima.
Novi ambasador SAD u Prištini: Ima još puno posla
Ambasador SAD-a na Kosovu Džefri Hovenijer i predsednica Kosova Vjosa Osmani na konferenciji za medije u Prištini (Foto Tviter@USAmbKosovo)

„Radićemo sa vama, vašom vladom, narodom, civilnim društvom, da unapredimo naše zajedničke prioritete”, rekao je Hovenier i podsetio da je predsednica Kosova Vjosa Osmani na Samitu demokratije govorila o podršci za unapređenje razvoja nezavisnih institucija, pravosuđa, vladavine prava.

Ambasador Hovenijer je rekao da Sjedinjene Države podržavaju napore Vlade Kosova da se priključi evropskim institucijama, te dodao da će podržati Kosovo da odigra svoju ulogu u regionu, u kontekstu obezbeđivanja mira i za dobrobit svih.

Hovenijer je danas predao akreditivna pisma predsednici Kosova Vjosi Osmani.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je Kosovo uspelo da se afirmiše na svetskoj sceni kao uspešna demokratska i multietnička zemlja.

Sa druge strane, predsednica Osmani je poručila da Kosovo i Sjedinjene Države dele zajedničke demokratske vrednosti.

„Naša zemlja, Kosovo, veruje i zastupa vrednosti koje zastupaju Sjedinjene Države. Naša dva naroda veruju u demokratske slobode i odlučni smo da ih uvek štitimo, pošto smo ih dobili uz mnogo truda i odricanja“, rekla je Osmani.

Hovenijer je na mestu ambasadora SAD na Kosovu zamenio Filipa Kosneta. Američki je diplomata, koji je ranije bio i deo tima specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova.

Mandat ambasadora SAD na Kosovu traje tri godine.Ostale vesti

Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022
Odlaže se glasanje o predlogu skupštinske rezolucije o ceni struje
Glasanje o nacrtu rezolucije iz skupštinske rasprave o poskupljenju električne energije na Kosovu je odloženo za sledeću sednicu.
  • 26.01.2022
Hovenijer: Napredak u dijalogu put da Kosovo zauzme pravo mesto
Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer ocenio je da je napredak u dijalogu između Beograda i Prištine posredstvom Evropske unije jedini način da Kosovo "zauzme mesto koje mu pripada". Hovenijer je na Tviteru dodao da jedva čeka dolazak specijalnog predstavnika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara na Kosovu.
  • 26.01.2022
Lajčak i Eskobar dolaze u Prištinu, pa u Beograd
Od 31. januara do 2. februara specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak će zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom boraviti na Kosovu. Dvojica zvaničnika će potom otputovati u Srbiju gde će provesti naredna dva dana.
  • 26.01.2022
Opozicija napustila sednicu parlamenta zbog neusvajanja rezolucije o ceni struje
Poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), Demokratskog saveza (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK) napustili su današnju sednicu Skupštine Kosova nakon što nije izglasan njihov predlog rezolucije protiv povećanja cena električne energije.
  • 26.01.2022
OEBS spreman da prikupi glasačke listiće sa srpskih izbora
Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport ponovio je, tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora uz saglasnost svih relevatnih institucija, navela je danas Misija OEBS-a u na svom Tviter nalogu.
  • 26.01.2022