Vesti
Politika

Novi ambasador SAD na novim sastancima u Prištini

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca primio je novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država. Džefri Hovenijer se kasnije tokom dana sastao i sa ministarkom Grvalom.
Novi ambasador SAD na novim sastancima u Prištini
Ambasador SAD-a na Kosovu Džef Hovenijer (Foto Tviter@USAmbKosovo)

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Kosova, Konjufca je "pohvalio nepokolebljivo prijateljstvo i primerno partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, uz napomenu da je budućnost Republike Kosovo u EU, NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama".

Predsednik parlamenta je zahvalio ambasadoru Hovenijeru na stalnoj i sveobuhvatnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država Kosovu, izrazivši posebnu zahvalnost na donaciji od preko pola miliona Fajzer vakcina protiv korona virusa.

"U srdačnom i veoma prijateljskom susretu, predsednik Konjufca i ambasador Hovenijer izrazili su opredeljenje za dalje jačanje bilateralnih odnosa, koordinaciju ciljeva i produbljivanje saradnje", zaključuje se u saopštenju.

Amasador Hovenijer se kasnije sastao i sa ministarkom inostranih poslova Kosova Donikom Grvalom i Merdianom Ljeci koja će u Stejt Depratmentu služiti kao oficir za vezu.

 


Podsetimo, Džefri Hovenijer je juče predao svoja akreditivna pisma predsednici Kosova, nakon čega se susreo i sa premijerom Kurtijem.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022