Vesti
Politika

Novi ambasador SAD na novim sastancima u Prištini

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca primio je novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država. Džefri Hovenijer se kasnije tokom dana sastao i sa ministarkom Grvalom.
Novi ambasador SAD na novim sastancima u Prištini
Ambasador SAD-a na Kosovu Džef Hovenijer (Foto Tviter@USAmbKosovo)

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Kosova, Konjufca je "pohvalio nepokolebljivo prijateljstvo i primerno partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, uz napomenu da je budućnost Republike Kosovo u EU, NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama".

Predsednik parlamenta je zahvalio ambasadoru Hovenijeru na stalnoj i sveobuhvatnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država Kosovu, izrazivši posebnu zahvalnost na donaciji od preko pola miliona Fajzer vakcina protiv korona virusa.

"U srdačnom i veoma prijateljskom susretu, predsednik Konjufca i ambasador Hovenijer izrazili su opredeljenje za dalje jačanje bilateralnih odnosa, koordinaciju ciljeva i produbljivanje saradnje", zaključuje se u saopštenju.

Amasador Hovenijer se kasnije sastao i sa ministarkom inostranih poslova Kosova Donikom Grvalom i Merdianom Ljeci koja će u Stejt Depratmentu služiti kao oficir za vezu.

 


Podsetimo, Džefri Hovenijer je juče predao svoja akreditivna pisma predsednici Kosova, nakon čega se susreo i sa premijerom Kurtijem.Ostale vesti

Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022
Odlaže se glasanje o predlogu skupštinske rezolucije o ceni struje
Glasanje o nacrtu rezolucije iz skupštinske rasprave o poskupljenju električne energije na Kosovu je odloženo za sledeću sednicu.
  • 26.01.2022
Hovenijer: Napredak u dijalogu put da Kosovo zauzme pravo mesto
Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer ocenio je da je napredak u dijalogu između Beograda i Prištine posredstvom Evropske unije jedini način da Kosovo "zauzme mesto koje mu pripada". Hovenijer je na Tviteru dodao da jedva čeka dolazak specijalnog predstavnika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara na Kosovu.
  • 26.01.2022
Lajčak i Eskobar dolaze u Prištinu, pa u Beograd
Od 31. januara do 2. februara specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak će zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom boraviti na Kosovu. Dvojica zvaničnika će potom otputovati u Srbiju gde će provesti naredna dva dana.
  • 26.01.2022
Opozicija napustila sednicu parlamenta zbog neusvajanja rezolucije o ceni struje
Poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), Demokratskog saveza (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK) napustili su današnju sednicu Skupštine Kosova nakon što nije izglasan njihov predlog rezolucije protiv povećanja cena električne energije.
  • 26.01.2022
OEBS spreman da prikupi glasačke listiće sa srpskih izbora
Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport ponovio je, tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora uz saglasnost svih relevatnih institucija, navela je danas Misija OEBS-a u na svom Tviter nalogu.
  • 26.01.2022