Vesti
Politika

Nove mere Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa

Predsednik Aleksandar Vučić, izjavio je da je Vlada Srbije donela odluku da je od sutra ujutro od 10 sati apsolutno zabranjen izlazak licima starijim od 65 godina u urbanim sredinama, a u seoskim sredinama - zabranjen je izlazak licima starijim od 70 godina. Izbori se prekidaju.
Nove mere Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Od sutra od 20h do 5h sati ujutro uvodi se zabrana kretanja svim licima, niko ne može da bude na ulici, sem organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni, dodao je Vučić.

"Izbori se prekidaju, i to je dogovor danas," naveo je.

"Ovo uvodimo da bismo sprečili širenje virusa", istakao je predsenik Srbije.

"Mi hoćemo vas da zaštitimo, ništa više od toga", rekao je Vučić na konferenciji održanoj posle sednice Vlade, obraćajući se penzionerima.

Vučić je naveo da će se organizovati sve lokalne samouprave i da će pokušati do svih domova da dođu, preko mladih ljudi. Najavio je da će se otvoriti i specijalni supermarketi za penzionere nedeljom ujutro između 4 i 7h kad nema nikog na ulici, po posebnim pravilima, da će im biti obezbeđena maska i razmak između njih.

Vojska Srbije će preuzeti sve granične prelaze, bolnice, migrantske centre, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija molila naše građane koji žive u inostranstvu da ne dolaze, ali da je oko 45.000 njih došlo u dva dana.

"Od 7.607 kontrolisanih lica, 5.954 je policija pronašla kod kuće i oni su bili u izolaciji, čak 1.653 nije pronađeno kod kuće. Ja sada pitam je li moguće da je neko toliko neodgovoran, da se tako ponaša. U Nišu korona nam je stigla preko Lugana, u Kikindi preko Milana, Beograd kompletan preko Milana..."

Dodao je da će kazne biti veoma stroge.

Kada se završi borba sa koronom, naveo je, posvetiće se svi politici i dogovoru oko izbora. Rekao je da su se svi, na današnjem sastanku, učesnici izbora saglasili oko toga da o izborima nema reči dok traje epidemija.

Vlada Srbije je na sednici održanoj ranije u toku dana donela mere među kojima je zabrana izvoza svih lekova, kao i određivanje određenih objekata za karantinski smeštaj. Pooštrene su i mere okupljanja i boravka u zatvorenom prostoru i na javnim mestima.

 Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020