Vesti
Politika

Nove mere Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa

Predsednik Aleksandar Vučić, izjavio je da je Vlada Srbije donela odluku da je od sutra ujutro od 10 sati apsolutno zabranjen izlazak licima starijim od 65 godina u urbanim sredinama, a u seoskim sredinama - zabranjen je izlazak licima starijim od 70 godina. Izbori se prekidaju.
Nove mere Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Od sutra od 20h do 5h sati ujutro uvodi se zabrana kretanja svim licima, niko ne može da bude na ulici, sem organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni, dodao je Vučić.

"Izbori se prekidaju, i to je dogovor danas," naveo je.

"Ovo uvodimo da bismo sprečili širenje virusa", istakao je predsenik Srbije.

"Mi hoćemo vas da zaštitimo, ništa više od toga", rekao je Vučić na konferenciji održanoj posle sednice Vlade, obraćajući se penzionerima.

Vučić je naveo da će se organizovati sve lokalne samouprave i da će pokušati do svih domova da dođu, preko mladih ljudi. Najavio je da će se otvoriti i specijalni supermarketi za penzionere nedeljom ujutro između 4 i 7h kad nema nikog na ulici, po posebnim pravilima, da će im biti obezbeđena maska i razmak između njih.

Vojska Srbije će preuzeti sve granične prelaze, bolnice, migrantske centre, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija molila naše građane koji žive u inostranstvu da ne dolaze, ali da je oko 45.000 njih došlo u dva dana.

"Od 7.607 kontrolisanih lica, 5.954 je policija pronašla kod kuće i oni su bili u izolaciji, čak 1.653 nije pronađeno kod kuće. Ja sada pitam je li moguće da je neko toliko neodgovoran, da se tako ponaša. U Nišu korona nam je stigla preko Lugana, u Kikindi preko Milana, Beograd kompletan preko Milana..."

Dodao je da će kazne biti veoma stroge.

Kada se završi borba sa koronom, naveo je, posvetiće se svi politici i dogovoru oko izbora. Rekao je da su se svi, na današnjem sastanku, učesnici izbora saglasili oko toga da o izborima nema reči dok traje epidemija.

Vlada Srbije je na sednici održanoj ranije u toku dana donela mere među kojima je zabrana izvoza svih lekova, kao i određivanje određenih objekata za karantinski smeštaj. Pooštrene su i mere okupljanja i boravka u zatvorenom prostoru i na javnim mestima.

 Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023