Vesti
Politika

"Nova vlada nedelju dana od imenovanja mandatara"

Kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da će nova vlada biti formirana u roku od nedelju dana od imenovanja mandatara, dodajući da će vladu formirati koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo.
Ramuš Haradinaj (Foto N1)

Haradinaj je za RSE rekao da će posle potvrđivanja izbornih rezultata početi konsultacije s albanskim političkim strankama za formiranje Vlade Kosova.

"Ono što mogu da garantujem građanima je da ćemo u kratkom vremenskom periodu nakon zvanične nominacije za premijera, mislim za manje od nedelju dana, formirati vladu", kazao je lider Alijanse za budućnost Kosova.

Haradinaj je naveo da u vezi saradnje s drugim partijama ima "konkretne mere" o kojima za sada ne želi da informiše javnost.

"Imao sam tradiciju saradnje sa Demokratskim savezom Kosova još iz koalicije sa predsednikom Ibrahimom Rugovom. Otvoren sam da sa njima razgovaram. Mi smo spremni za potencijalni sporazum sa njima", kazao je Haradinaj.

On je naveo da će "sigurno" razgovarati i s predstavnicima Samoopredeljenja kako bi razmotrio perspektivu saradnje u budućnosti.

Komentarišući izjavu lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija da će taj pokret formirati novu Vladu Kosova, Haradinaj je kazao da su procedure "poznate".

"Imamo iskustvo iz prošlosti. Nećemo improvizovati, mi smo na poslu ozbiljni. Ostvarićemo mandat koji su nam dali građani", rekao je Haradinaj.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020