Nova ponuda Samoopredeljenja za formiranje vlade

Iz pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija Demokratskom savezu ponuđeno je da u budućoj kosovskoj vladi rukovodi sa šest ministarstava i da ima pravo da kandiduje osobu za budućeg predsednika, kada Hašimu Tačiju istekne mandat u proleće 2021 godine.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

To se navodi u najnovijoj ponudi Aljbina Kurtija Demokratskom savezu upućenoj sinoć, prenose prištinski mediji.

Kurti je predložio povećanje broja ministarstava sa 12 na 14. DSK bi imao šest ministarstava, Samoopredeljenje pet, dok će manjine imati tri.

Ponuda detaljno opisuje sve pozicije koje bi svaka stranka imala.

"Premijer, predsednik skupštine, drugi potpredsednik vlade, potpredsednik skupštine, pet ministarstava bi pripali Samoopredeljenju", piše u predlogu.

Demokratskom savezu je ponuđeno mesto prvog zamenika premijera, prvog zamenika predsednika parlamenta, šest ministarstava i dva zamenika ministara više od Samoopredeljenja.

Samoopredeljenje se slaže da DSK treba da predloži kandidata za predsednika koji ispunjava sve uslove i sve ustavne kriterijume.

"Ako iz bilo kog razloga predsednik ne bude izabran, DSK će preuzeti dodatno ministarstvo", kaže se u predlogu.

Lideri Samoopredeljenja i DSK - stranaka pobednica na izborima održanim 6. oktobra, duže od tri meseca ne mogu da se dogovore oko formiranja sledeće kosovske vlade.

Podela funkcija u novom sazivu centralnih institucija - skupštini i vladi najveći je problem u postizanju koalicionog sporazuma.

Poslednji susret Kurti i Mustafa imali su prošle nedelje. Od tada su jedni drugima upućivali predloge kako bi funkcionisala buduća vlada.

Ostale vesti

 • U Berlinu danas o železnici, Đurić predvodi delegaciju Srbije

  U Berlinu danas o železnici, Đurić predvodi delegaciju Srbije

  Na osnovu dogovora specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, danas će se u Berlinu razgovarati o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između centralnog Kosova i juga centralne Srbije, koji je u prekidu duže od dve decenije, a delegaciju Srbije će, kako saznaje Tanjug, predvoditi Marko Ðurić.

 • "Kfor ostaje dok god je potreban"

  Direktor za bezbednosnu politiku i partnerstvo u sektoru za politička pitanja NATO-a Džejms Meki u intervjuu za Danas rekao je da je misija Kfora na Kosovu spremna i sposobna da sprovodi svoj mandat dok god je to potrebno, ali da se dugoročno rešenje može postići samo dijalogom Beograda i Prištine.

 • Đurić: Važno je da ne odbacujemo dijalog

  Đurić: Važno je da ne odbacujemo dijalog

  Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da Srbija pozdravlja američki predlog za boljom ekonomskom saradnjom Beograda i Prištine, ali da to ne znači da kao preduslov prihvata priznanje nezavisnosti. Važno je, ističe, da ne odbacujemo dijalog i da smo spremni za pregovore, pod uslovom da to želi i albanska strana.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane