Vesti
Politika

Nojkić: Pravda je spora ali dostižna

“Pravda je dosta spora ali je i dostižna. Po pravilu, nijedan zločin ne ostane nekažnjen”, rekao je predsednik pokrajinskog odbora SPO Ranđel Nojkić povodom vesti o privođenju istrage slučaja “Žuta kuća”.
Nojkić: Pravda je spora ali dostižna
Ranđel Nojkić (Foto arhiva KIM)

“Verovatno postoji dovoljno materijalnih dokaza da se “žuta kuća” stvarno dogodila. Stvoreni su određeni politički uslovi i platforma da se i taj zločin, odnosno i taj problem otvori.  Mislim da je ovde vrlo važan pritisak međunarodne zajednice koji je na kraju krajeva bio presudan da se svi zločini u regionu otkriju”, kazao je Nojkić.

“Pritisak međunarodne zajednice je evidentan i mislim da su u ovom trenutku veoma odlučni, s obzirom da se i u regionu rasvetljuju svi procesi tako da je sada došao red i na Kosovo. Bez obzira na to što Priština želi da sve to ostavi po strani, verujem da se to neće desiti”, zaključuje Nojkić.
 
Nojkić je istakao da iskustvo vrlo jasno govori da je mnogo ljudi koji su bili na važnim pozicijama procesuirano i suočeno sa pravdom. On dodaje da je u ovom trenutku, kada se zapravo ništa i ne zna, vrlo teško reći protiv koga će biti podignuta optužnica, ali ističe da praksa vrlo jasno govori da “ono što štampa najavi to se obično i dogodi”.

“Nije isključeno da se i oni koji se danas nalaze na vrhunskim pozicijama  na političkoj sceni Kosova budu procesuirani. Tako da ja ne isključujem tu mogućnost da možda i premijer, čije se ime provlači kroz medije, bude jednoga dana procesuiran odnosno da se i on nađe pred licem pravde” ističe Nojkić.

Predsednik pokrajinskog odbora je rekao da kosovske institucije nisu zainteresovane za rasvetljavanje slučaja “žuta kuća” i dodao da bi oni “želeli da se taj proces otegne, odnosno stavi u zaborav”.Ostale vesti

Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021