Vesti
Politika

“Nobelova nagrada izgubila smisao”

Nobelova nagrada za mir izgubila je smisao i značaj, slažu se direktor RTV “Mir” u Leposaviću Nenad Radosavljević i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. Sa druge strane, analitičar Nedžmedin Spahiu i novinar Ljeart Hodža ističu da je prerano da se govori o bilo kojoj zasluzi za mir.
“Nobelova nagrada izgubila smisao”
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Vlasti u Beogradu i Prištini, zajedno sa administracijom SAD nominovane su za Nobelovu nagradu za mir nakon potpisivanje sporazuma u Vašingtonu. Nominaciju je uputio poslanik u švedskom parlamentu Magnus Jakobson.

Direktor RTV “Mir” u Leposaviću Nenad Radosavljević smatra da je Nobelova nagrada za mir izgubila smisao „jer se kupuje“.

„Nobelova nagrada je suštinski izgubila smisao odavno, a sada naročito gubio smisao, jer se kupuje. Kupuje se zbog toga, da bi se određenim strukturama u politici dalo na volju, odnosno, da bi im se dalo na značaju. Sve to nema nikakvog smisla. Znam mnoge ljude koji su u prethodnom periodu dobijali Nobelovu nagradu, i to je imalo smisla, ali ovo sada više nema“, kazao je Radosavljević.

Sa njim se slaže i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, koji je kazao da su tolike nominacije čudna stvar, te da Nobelova nagrada više nema isti značaj.

„Koliko ja znam, za Kosovo je dodeljena jedna Nobelova nagrada Martiju Ahtisariju, ima kandidovanja prilično. Na primer, kandidovani su svojevremno Ivica Dačić i Hašim Tači, pa imamo sada kandidovanje Trampa za nagradu za mir zbog ugovora Izraela i Emirata, sada vidim i ovu inicijativu kandidovanja za Nobelovu nagradu baš povodom Kosova. Moram da kažem da je problem ozbiljan i da su tolike nominacije čudna stvar“, kazao je Janjić.

Analitičar Nedžmedin Spahiu mišljenja je da je to „predlog jednog poslanika i da ne mora da znači da to ima neki značaj“.

„Mislim da je prerano da se govori o bilo kojoj zasluzi za mir. Jer, ipak nema nekog napretka koji bi doveo do toga da akteri budu zaslužni za sklapanje mira“, napominje Spahiu.

Na pitanje „da li vlasti Beograda i Prištine, ali i administracija SAD zaslužuju nagradu za do sada učinjeno“ Spahiu je kazao:

„Za sada ne. Možda kasnije“.

Dušan Janjić podseća da je uticaj SAD na dodelu Nobelove nagrade veliki.

„Ako iko od kandidovanih dobije nagradu, to će biti Tramp i sigurno ne za Kosovo“, smatra on.

Novinar TV 21 i autor emisije „Klik“ Ljeart Hodža ističe da bi nagrada trebala da usledi ukoliko dođe do međusobnog priznanja ili uspostavljanja trajnog mira.

“Nominacija je politički trik od koga će Tramp i njegova administracija da profitiraju. Ako budu profitirale vlade Kosova i Srbije biće dobro za obe zemlje. Da li će oni dobiti tu nagradu o tome ne bih. Političke prognoze na Balkanu mogu da budu veoma nezahvalne”, rekao je Hodža.

Nominaciju za Nobelovu nagradu administraciji SAD, Beogradu i Prištini pozdravio je specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel.

 

 Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020