Vesti
Politika

Nikolić: Srbija privržena dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u razgovoru sa šefom Unmika Zahirom Taninom, naglasio da su napori Srbije da Kosovo ne postane država uspešni sve dok Unmik obavlja svoju ulogu u obimu i na način kao i do sada.
Nikolić: Srbija privržena dijalogu Beograda i Prištine
Zahir Tanin i Tomislav Nikolić (Foto Predsedništvo Srbije)

Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo statusno neutralnom ulogom Unmika i naporima da se reše problemi na terenu, u interesu svih građana u Pokrajini, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

“Srbija je privržena dijalogu Beograda i Prištine, međutim, zabrinjavaju očigledne namere pojedinih albanskih političara da se stvori velika Albanija. Ako Albanci misle da ne moraju da naprave nikakve ustupke, a pri tome provociraju i prete, u velikoj su zabludi. Sa druge strane, mi smo spremni da ustupimo Albancima na Kosovu, onoliko koliko dobija Zajednica srpskih opština i dalje od toga ne možemo da idemo”, podvukao je Nikolić.

Nikolić je naveo da se situacija u regionu Balkana zaoštrila, ali da ne očekuje da može da dođe do oružanih sukoba.

Nikolić se zahvalio šefu Unmika na ličnom doprinosu i zalaganju u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

Šef Unmika Zahir Tanin se zahvalio predsedniku na snažnoj podršci toj organizaciji i preneo zahvalnost Generalnog sekretara UN Antonia Gutereša na njegovom doprinosu očuvanju mira u regionu.

Što se tiče aktivnosti Unmika, napori su usmereni na konkretne aktivnosti i realizaciju.

“Mi smo puno radili na terenu, pružajući podršku institucijama u uspostavljanju vladavine prava, ljudskih prava, dijalogu između zajednica, doprinoseći miru i bezbednosti i borbi protiv terorizma. Napori su uloženi da osiguramo da izveštaji Generalnog o situaciji na Kosovu su realni i uravnoteženi”, naglasio je Tanin.

Šef Unmika je izrazio očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti i zahvalio predsedniku što je doprineo smirivanju tenzija u regionu, navedeno je u saopštenju.

Tanin se tokom dana sastao i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023