Vesti
Politika

Nikolić nije optimista posle razgovora sa Štanmajerom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nije veliki optimista posle razgovora sa ministrom
spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, jer od njega nije čuo da će poglavlja u pregovorima sa EU biti otvorena ove godine.
Nikolić nije optimista posle razgovora sa Štanmajerom
Tomislav Nikolić na Gazimestanu (Foto arhiv Kim)

"Ne mogu da kažem da mi je gospodin Štajnmajer jasno rekao da će pregovaračka poglavlja biti otvorena do kraja godine. Istina, rekao je da misli da će se steći uslovi za to tokom godine", rekao je Nikolić za "Večernje novosti" od srede.

Upitan šta konkretno Berlin zahteva od Beograda kad je u pitanju Kosovo i Metohija, predsednik je kazao da je to potpuna primena Briselskog sporazuma.

On je istakao da je Štajnmajeru preneo da Briselski sporazum podrazumeva i formiranje Zajednice srpskih opština, i da sporazumom nije predviđeno da se njeno konstituisanje "dovede u vezu sa
prištinskim zakonodavstvom, kao ni da bude u skladu sa srpskim".

"Ali, zašto bismo mi odbacili srpsko zakonodavstvo i isključivo se vodili time šta piše u zakonima Prištine? Pa neka i oni promene neki zakon ako već pregovaramo", kazao je Nikolić.

Na pitanje da li je nemački ministar postavio priznavanje Kosova kao uslov, predsednik Srbije tvrdi da mu je Štajnmajer rekao da "ne postoji ni jedan uslov koji se tiče priznanja Kosova i Metohije, a koji utiče da ne možemo da otvorimo poglavlja".Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023