Vesti
Politika

Nikolić: Kosovo iz Srbije neće moći da ode

Vreme je da u Prištini shvate da Srbija ne mora da uradi ništa u vezi Kosova što bi oni želeli, a Kosovo iz Srbije, barem u našem veku, siguno neće moći da ode, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Nikolić: Kosovo iz Srbije neće moći da ode
Tomislav Nikolić (Foto Novosti)

Srbija će da radi ono što mora, u skladu sa interesima svojih građana i države, koji su jasno definisani, rekao je Nikolić novinarima posle otvaranja radova na rekonstrukciji pruge Pančevo - Beograd.

Nikolić je objasnio da razgovore u Briselu ne vidi kao "uklapanje" Srbije u pravila koja su propisana u Prištini, "već uklapanje i jednih i drugih u neka pravila koja bismo i jedni i drugi poštovali".

"Ako Priština misli da sa Srbijom sarađuje na način da nađemo najbolje rešenje, onda mora da odustane od besmislenih poteza, kao što je prikazivenje sile hapšenjem određenih ljudi po optužnicama koje su ili izmišljene, ili ne bi mogle da postoje ni u jednoj pravnoj državi", rekao je on.

Prema mišljenju Nikolića, u predstojećim razgovorima Beograda i Prištine vreme je da se počne razgovarati i o "onom lošem što se sad dešava".

On je najavio da će delegacija Beograda razgovore sa Prištinom nastaviti "verovatno u nekom izmenjenom sastavu", a misli da će na njih ići premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić, "kao očigledno glavni kandidat za budućeg predsednika Vlade".Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023