Vesti
Politika

"Nije vreme za izbore, DSK za novu vladu"

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je nakon sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da njegova stranka procenjuje da nije vreme za nove izbore.
Isa Mustafa i Hašim Tači (Foto ZPRK)

Mustafa je nakon sastanka sa Tačijem, rekao da je za nepoverenje Kurtijevoj Vladi glasalo 82 poslanika u kosovskoj Skupštini, što je dovoljno za promenu Ustava.

“Treba uzeti u obzir da su za nepoverenje Vladi glasala 82 člana Skupštine Kosova, što znači da je u pitanju dvotrećinska većina koja ima pravo izmene Ustava. Mi se zalažemo za formiranje nove Vlade nakon svih ustavnih procedura i postupka predviđenih presudom Ustavnog suda iz 2014. godine“, rekao je Mustafa.

On je dodao, da njegova stranka ocenjuje da nije vreme za izlazak na birališta.

“Smatramo da nije vreme za izbore zbog pandemije”, rekao je Mustafa.

On je kazao i da sa Tačijem danas nije razgovarao o imenima, već samo o političkoj volji, kada su u pitanju potencijalna rešenja za budućeg mandatara za sastav nove Vlade, piše Koha Ditore.

Hašim Tači prethodno se sastao sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, koji je zatražio raspisivanje novih izbora.

Veselji: Ostaćemo u opoziciji i poštovati ustav Kosova

Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji izjavio je posle sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem da će DPK ostati u opoziciji i da će poštovati ustav Kosova i volju građana.

"Nalazimo se u situaciji kada licemeri govore o izborima, ne možemo toliko ugroziti građane. Mi ćemo ostati u opoziciji i poštovaćemo Ustav Republike Kosovo", rekao je Veselji.

Tači je prethodno održao odvojene sastanke i sa liderima Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem i DSK Isom Mustafom.

Kako ja najavljeno sutra će se sastati i sa predsednicima NISMA, Srpske liste i parlamentarne grupe 6 +.Ostale vesti

Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020