Vesti
Politika

"Nije sigurno da li će PS poštovati odluku Ustavnog suda"

Kosovska ministarka pravde i zvaničnica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu izjavila je da nije sigurno da li će ta stranka poštovati odluku Ustavnog suda o ukazu predsednika Hašima Tačija za mandatara za sastav nove Vlade.
Aljbuljena Hadžiju (Foto Klan Kosova)

"To je teško pitanje. Ipak ja kažem da ne mogu da odogovorim sa da ili ne, jer uvek želim da govorim o sadržaju", kazala je ona za RTK.

Na konstataciju da se time dovodi u pitanje poštovanje odluke Ustavnog suda, ona je ponovo kazala da ne može da odgovori sa da ili ne.

"Ne, za mene je baš formalno da tražite odgovor sa da ili ne. Ja nekoliko puta objašnjavam naše pravne argumente. Ustavnom sudu ne pomaže da u istom slučaju donosi drugačije odluke", kazala je ona.

Tači je prošlog meseca odredio Avdulaha Hotija za novog mandatara, ali je pokret Samoopredeljenje odlazećeg premijera Aljbina Kurtija zatražio od Ustavnog suda da onemogući formiranje nove vlade i da budu raspisani novi parlamentarni izbori.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020