Vesti
Politika

"Nije lako biti Srbin na KiM, pogotovo južno od Ibra"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
Petar Petković (Foto Tanjug)

Savet bezbednosti ponovo je duboko podeljen oko misije Ujedinjenih nacija na Kosovu. Dok Zapad traži redefinisanje misije, Rusija se zalaže za opstanak Unmika u punom obimu. Taj zahtev izneo je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, na sednici posvećenoj stanju na Kosovu.

Savet bezbednosti raspravljao je o novom šestomesečnom izveštaju šefa Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa o stanju na Kosovu. Guteres je u izveštaju optužio Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da smo i dalje u mogućnosti da rasrpavljamo o izveštajima o situaciji i položaju srpskog naroda na Kosovu uz sve tendencije da se prorede ili ukinu.

"Nakon 20 godina imamo priliku da govorimo i ukazujemo šta se dešava na KiM, da govorimo istinu o stradanju srpskog naroda u srcu Evrope, sada po prvi put u izveštaju generalnog sekretara UN možemo pročitati o kakvim opstukcijama je reč po pitanju rada Specijalnog suda", ukazao je Petković.

Prema njegovim rečima, sud za zločine OVK, kao i tužilaštvo su po zakonima Kosova, ali van Kosova.

"Dobro je da imamo prva privođenja, da se krenulo sa prvim suđenjima, sada očekujemo da se krene sa potvrđivanjem optužnica protiv Veseljija i Tačija, gde se govori o stradanju 100 lica koji su bili civili, nevini ljudi, stradali zbog toga što su nosili drugačije ime i prezime", ukazao je Petković.

"Teško je, ali se borimo"

"Svaka srpska živa duša na KiM je pravi simbol slobode i tako je poslednjih 20 godina, sa nardom na KiM borimo se za njihovu bezbednost i budućnost, nije lako danas biti Srbin na Kosovu i Metohiji, pogotovo južno od Ibra", istakao je Petković.

"Teško je, ali se borimo i trudimo da ukažemo na probleme, pogotovo kada je reč o etnički motivisanim incidentima i napadima, u prošloj godini je bilo preko 100 indicenata po izveštaju Stejt departmenta, brojim se da će i u ovoj godini brojka biti ista", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

"Kad god imate agresivnu retoriku od albanskih političara imate pojačano delovanje albanskih eskremista protiv Srba, moramo da poradimo da se konačno stane sa svim napadima na Srbe, odgovornost je na Kforu, čiji je mandat, između ostalog, da brine o bezbednosti srpskog naroda na KiM", kaže Petković.

Kompromisno rešenje za kosovski problem

Na sednici su bili različiti stavovi po pitanju Kosova. "Nema drugog rešenja za kosovski čvor osim da idemo u pravcu komprimisnog rešenja", rekao je Petković, dodajući da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova, te da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".

Prema njegovim rečima, to mora da shvati i Priština.

Za poslednjih 12 godina, Priština nije ostvarila cilj, kaže Petković, ističući da mora biti iskrene želje da se u dijalogu dođe do konačnog rešenja, gde niko neće biti ponižen, već gde će dve strane podjednako dobiti ili izgubiti.

"Jesmo za mir, mini-Šengen, ali da neko kaže da nećemo formirati Zajednicu srpskih opština - da neće imati izvšna ovlašćenja, na to nećemo pristati", istakao je Petković.

Poručio je Srbima na Kosovu da će se država boriti kao do sada za svaku srpsku kuću i njivu, da će nastaviti ekonosmka ulaganja u preko 349 projekata, a to je moguće samo ako je jaka Srbija.Ostale vesti

CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević
Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. 
  • 29.11.2020
Rakić: Radojević novi gradonačelnik Severne Mitrovice

Prema podacima Srpske liste, na današnjim vanrednim lokalnim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice pobedio je kandidat ove stranke, Milan Radojević.

  • 29.11.2020
Zatvorena birališta u Severnoj Mitrovici
Biračka mesta u Severnoj Mitrovici zatvorena su večeras u 19h.
  • 29.11.2020
Građani Severne Mitrovice i Podujeva biraju gradonačelnike
Građani Severne Mitrovice i Podujeva danas biraju gradonačelnike.
  • 29.11.2020
Izborna tišina u Severnoj Mitrovici i Podujevu pred izbore
Izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva održaće se sutra.
  • 28.11.2020
Hotijeva kancelarija: Vest o sporazumu o posetama zvaničnika iz Srbije neistina
Kancelarija premijera Kosova Avdulaha Hotija odbacila je danas kao neistinite informacije o memorandumu o razumevanju Kosova i Srbije u vezi s posetama visokih zvaničnika iz Srbije.
  • 27.11.2020