"Nije bilo potrebe za razgovor sa Tačijem"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije bilo nikakve potrebe da razgovara sa Hašimom Tačijem u Parizu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Tači i Vučić (Foto Zeri)

On je naveo da su se videli pre nekoliko dana u Briselu, uz ocenu "nije bilo neko sjajno veče".

Vučić je odgovarajući na pitanja novinarima u Parizu, gde je prisustvovao obeležavanju 100 godina od obeležavanja završetka Prvog svetskog rata, a u vezi pominjanja u medijima mogućnosti njegovog susreta sa Tačijem uz posredovanje svetskih lidera rekao:

"Pretpostavljam da nije bilo potrebe za tim. Sreo sam ga u Briselu pre dve, tri večeri i nije bilo baš neko sjajno veče. A ne može da bude sjajno veče kada vam neko uvodi poreze ili takse - kako da bude".

On je na pitanje o "razgraničenju" i da li je o tome razgovarao sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel naveo da je o tome davno razgovarao sa njom i da mu je i tada rekla da se tome protivi kao da bi bila mnogo oštrija u reagovanju da nije on u pitanju jer ceni šta je sve uradio za Srbiju i stabilnost regiona.

Ponovio je da je i tada rekao da govori ono što misli i da se toga drži, ali i da ražume poziciju Nemačke.

"Kada govorite o Pandorinoj kutiji - o kojim granicama govorite?", upitao je Vučić i dodao da svi koji o tome pričaju, kao i neki kod nas, zaboravljaju da kažu da pri tome misle o granicama takozvanog nezavisnog Kosova.

 

A, znamo li mi gde su granice kada Rusija, Španija, Nemačka, Srbija, svi govore drugačije", kaže Vučić.

Na granice Španija gleda na jedan, kaže srpski predsednik, a Italija na drugi način, Rusija na jedan, a SAD drugi, Kina na prvi, Nemačka na drugi način, i sve to treba rešavati kako bi imali mir i da ne bi brinuli da li će neka "luda glava da uvodi takse, ili vojsku na sever Kosova".

Kako je naveo, ekstrema ima svuda, tako kod nas imamo one koji su za nezavisno Kosovo i dali bi i Kragujevac samo da se "ratosiljaju svega", sa fašistima koji prebijaju žene, a govore da je "naše sve do Valone", a sve zarad jednog istog cilja - kako da obore Vučića sa vlasti.

Naglasio je da je poltika normalne, pristojne i moderne Srbije politika kompromisa i razumevanja i zaštite nacionalnih i državnih interesa.

Odgovarajući na pitanja u vezi razgovora koje je imamo sa Merkel o KiM, Vučić je ponovio da nema šta da se priča o nekom rešenju u momentu kada ni Cefta sporazum, zbog nekih u Prištini ne može da se ispoštuje, te ponovio da smo miljama daleko od nekog dogovora.

On je rekao da se naslušao tih teorija zavere i podsetio na jednog političara, koji je pričao da će 4. novembra biti referenduma i izbora, a taj datum je prošao.

Gde je taj referendum, upitao je Vučić i dodao da je "taj pouzdano znao šta će se dešavati posle prethodne posete koju je imao Parizu i sastanka sa Makronom, ali nikako da objasni odakle mu sedam miliona evra, ili jedan drugi 25 miliona evra koje su opljkačkali...".

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je, povodom rasporeda sedenja lidera zemalja u Parizu, da protokol na tom događaju svakako nije izraz odnosa snaga.

Na pitanje novinara kako komentariše da su neki lideri regiona bili među najmoćnijom petoricom sveta na svečanosti, primetio je da je Hašim Tači imao najbolju poziciju od svih iz regiona.

Predsednica Hrvatske da je stajala tamo, mogao bih da razumem, jer to ima veze sa azbučnim redom. Nekog smisla je moglo da bude iako su se iskazali u Prvom svetskom ratu na suprotnoj strani. Nije bilo Austrije u blizini petorice, već u mojoj....", rekao je Vučić.

Srpski predsednik je ocenio da to "ni blizu nije izraz odnosa snaga", te objasnio:

"Doći će predsednik Francuske Emanuel Makron u Beograd, a sumnjam da će ići u Prištinu. PredsedniK Rusije će doći u Beograd, a teško da će ikada ići u Prištinu. Angela Merkel ponovo će doći u Beograd, a nisam siguran da će u isto vreme doći u Prištinu. Pogledajte nivoe investicija i sve drugo“, objasnio je on.

Što je neko ovako postupio, prema njegovim rečima nije imalo nikakve veze sa azbučnim redom.

„Kod mene su bili predstavnici Letonije. Ali, da pravim tamo skandal nije bilo ni mesta niti ima smisla. Imali smo važne i dobre razgovore, obavili dobar posao za našu zemlju", kazao je on dodajući da sumja šta se desilo, ali da ne želi da to javno govori.

Ta njegova sumnja, kako kaže, bez ikakve greške bi pogodila šta se stvarno dogodilo.

„Možete misliti šta je neko mislio kada je Tačija stavio iza Putina, sa kojim se rukovao. Iza leđa je Putino došao Tači i pružio ruku, a tek kada je šef ruske države shvato ko je taj čovek okrenuo se drugima“; objasnio je Vučić.

„Ili ćete da budete deo sveta ili ćete sami da se iskljucicte, ja da isključum Srbiju zbog njhovih grešaka i naših slabosti u prošlosti ne mogu i neću. Moram da se ponašam dostojanstveno, držim do svoje zemlje, ponosa našeg anroda i predstavljam ih na najbolji mogući način“, poručio je on.

Rekao je da predsedniku Makronu želi dobru posetu Srbiji i pozvao građane da ga dočekaju na najbolji mogući način i pokažu srpsko gostoprimstvo.

 

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane