Vesti
Politika

"Nezavisnost Kosova nije pomenuta"

Ketrin Ešton kaže da, tokom dijaloga Beograda i Prištine, EU ni u jednom trenutku nije nametala rešenja, niti je pomenuto pitanje priznanja nezavisnosti Kosova.
Ketrin Ešton u Prištini (Foto arhiva KIM)

"Da vas podsetim da Kosovo nisu priznale ni sve članice EU i ovo pitanje nije nikada bilo preduslov za dijalog, već normalizacija odnosa", rekla je Ešton na brifingu za strane novinare, preneo je Radio Slobodna Evropa iz Brisela.

Na pitanje novinara da li će obaveza Srbije biti da kada uđe u EU ima definisane granice sa Kosovom, uz iziskivanje rešenje "tog pitanja (priznanje Kosova)", Ešton je navela da će se to pitanje rešavati u budućnost

"To pitanje treba rešavati u budućnosti. U Beogradu svakako očekuju da to (ulazak u EU) bude brže nego što ste pomenuli, da će trajati manje od 8 do 10 godina", primetila je Ešton.

Ketrin Ešton je pozdravila mirovne napore premijera Dačića i Tačija, koji bi mogli da pospeše regionalnu stabilnost, prenela je agencija Frans pres.

"Oni su pokazali spremnost da rade na važnim i teškim pitanjima, pri čemu je svaki poštovao svoju sopstvenu crvenu liniju, ali je i te kako bio svestan crvene linije onog drugog", rekla je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost maloj grupi novinara.

Ona je izjavila da, posle 200 sati razgovora tokom 20 sastanaka u njenoj kancelariji u Briselu, posao koji su uradili premijeri Srbije i Kosova "uliva sigurnost za budućnost" na Balkanu.

Kada su se Dačić i Tači prvi put sastali, podsetila je Eštonova, EU im je predala listu pitanja na kojima treba raditi kako bi se olakšao život običnim ljudima duž granice Srbije sa Kosovom, kao što je međusobno priznavanje školskih diploma ili registracijskih tablica.

"Od samog početka smo veoma jasno stavili do znanja da se ne može reći ’evo, ovo je plan EU’. Morao je da postoji njihov plan", rekla je ona i dodala da su premijeri zato razmislili o tome šta im je važno i potom su to dodali listi.

Eštonova je napomenula da ona i njen tim deluju kao posrednici, intervenišući samo kada je to nužno i nudeći tehničku pomoć ukoliko je to potrebno, u formatu koji je "zaista dobro funkcionisao" i koji će EU nastaviti da primenjuje barem do isteka njenog mandata kasnije iduće godine.

"Sastavši se ovde, za ovim stolom, oni su zaključili da je to dobar način za operisanje i da je ovo dobro mesto za to", kazala je Eštonova i istakla

"Sve dok oni budu želeli da to čine, to ćemo i činiti".

Prema njenim rečima, premijeri Dačić i Tači se, pošto su proveli toliko vremena zajedno, "sada dobro međusobno poznaju. Zato je i njihova sposobnost da razgovaraju sve veća".

Iako ostaju "u velikoj meri premijeri sa odgovornostima", Eštonova smatra, kako je rekla, da su oni razvili poštovanje jedan prema drugom.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021