Vesti
Politika

Neuspešna godina za kosovsku diplomatiju

Tokom 2019. godine kosovske institucije nisu uspele da obezbede novo međunarodno priznanje Kosova, piše Gazeta Ekspres.Na veb stranici Ministarstva spoljnih poslova Kosova navodi se 116 zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost, a za to dokaza nema.
Neuspešna godina za kosovsku diplomatiju
Kosovska zastava (Foto Info-ks)

List navodi da je na veb stranici Ministarstva spoljnih poslova navodeno da je 116 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, ali i da su neke države povukle priznanja mada to na Kosovu nije potvrđeno.

"Jeziva kampanja Srbije nanosi štetu kosovskoj spoljnoj politici a stručnjaci za međunarodne odnose kažu za Kosova Preš da su kosovske institucije propale u inostranoj diplomatiji", piše list, prenosi Kosovo onlajn.

Profesor za međunarodne odnose Afrim Hoti kaže da se Kosovo tokom 2019. godine suočilo sa fenomenom povlačenja priznanja, iako kaže da u međunarodnom pravu kao praksi nema povlačenja priznanja u konsolidovanim državama.

On dodaje "da je Srbija nastavila da koristi sve nedemokratske metode kako bi ubedila neke države da povuku priznanje".

Prema njegovim rečima, to se desilo sa onim zemljama koje nemaju konsolidovane sisteme.

Analitičar Ramuš Tahiri kaže za Kosova Preš da od razgovora sa Srbijom u Briselu Kosovo stagnira i broj priznanja počinje da opada.

Tahiri smatra da bi Kosovo trebalo da osmisli agresivniju strategiju, kako kaže "u pozitivnom smislu, za predstavljanje države u inostranstvu putem dostojanstvenog diplomatskog predstavljanja".

KosovoPreš nije mogao da dobije izjavu Ministarstva spoljnih poslova o pitanju priznavanja i povodom toga da su ga neke države povukle.

Nedostatak priznanja i njihov trenutni broj takođe utiče na članstvo zemlje u međunarodnim mehanizmima, gde Kosovo nije deo Interpola, navodi ovaj medij.

Albanci priznali da su lagali

Na veb stranici Ministarstva spoljnih poslova Kosova navodi se 116 zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost, a za to dokaza nema.

Stručnjak za politička pitanja, Artan Muhadžiri izjavio je da je Srbija ponudila više argumenata o pitanju povlačenja kosovskog priznanja državnosti.

Prema njegovim rečima, srpske vlasti su dostavile pisane činjenice, ali i zapise sa zajedničkih konferencija sa ministrima spoljnih poslova država koje su povukle priznanja.

"Ministarstvo spoljnih poslova Kosova trebalo bi da bude u mogućnosti da pruži maksimalan dokaz, čak i službenim posetama onim zemljama za koje se pretpostavlja da su povukle priznavanje Kosova, kako bi ubedilo kosovsku javnost u svoje stavove. Suprotno tome, ostaje nam da, na žalost, više verujemo Srbiji nego ministru spoljnih poslova Kosova", rekao je Muhadžiri.

Muhadžiri ne veruje da je stvaran broj o zemljama koje su priznale Kosovo, a koji se navodi od strane predstavnika kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

"Kosovo još uvek zvanično nema tačan broj zemalja koje su ga priznale, jer nedostaju zvanična svedočenja svih zemalja. Dakle, katastrofa je da Ministarstvo spoljnih poslova nije realistično i treba da napusti političku igru, a da prikaže stvarno stanje argumentima",naglasio je Muhadžiri.

Politolog Ramuš Tahiri mišljenja je da Ministarstvo spoljnih poslova Kosova greši kada smatra da prema međunarodnim normama i međunarodnom zakonu priznanja koja su stečena, ne mogu da se povuku, samo za to što to nije nigde propisano.

Tahiri kaže da je dijalog između Kosova i Srbije, Srbija u mnogim zemljama sveta predstavila kao razgovor o statusu Kosova i ubedila te zemlje da zamrznu ili da povuku priznanje dok se ne postigne status koji bi prihvatila i Srbija.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020