Vesti
Politika

Neuspešna godina za kosovsku diplomatiju

Tokom 2019. godine kosovske institucije nisu uspele da obezbede novo međunarodno priznanje Kosova, piše Gazeta Ekspres.Na veb stranici Ministarstva spoljnih poslova Kosova navodi se 116 zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost, a za to dokaza nema.
Neuspešna godina za kosovsku diplomatiju
Kosovska zastava (Foto Info-ks)

List navodi da je na veb stranici Ministarstva spoljnih poslova navodeno da je 116 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, ali i da su neke države povukle priznanja mada to na Kosovu nije potvrđeno.

"Jeziva kampanja Srbije nanosi štetu kosovskoj spoljnoj politici a stručnjaci za međunarodne odnose kažu za Kosova Preš da su kosovske institucije propale u inostranoj diplomatiji", piše list, prenosi Kosovo onlajn.

Profesor za međunarodne odnose Afrim Hoti kaže da se Kosovo tokom 2019. godine suočilo sa fenomenom povlačenja priznanja, iako kaže da u međunarodnom pravu kao praksi nema povlačenja priznanja u konsolidovanim državama.

On dodaje "da je Srbija nastavila da koristi sve nedemokratske metode kako bi ubedila neke države da povuku priznanje".

Prema njegovim rečima, to se desilo sa onim zemljama koje nemaju konsolidovane sisteme.

Analitičar Ramuš Tahiri kaže za Kosova Preš da od razgovora sa Srbijom u Briselu Kosovo stagnira i broj priznanja počinje da opada.

Tahiri smatra da bi Kosovo trebalo da osmisli agresivniju strategiju, kako kaže "u pozitivnom smislu, za predstavljanje države u inostranstvu putem dostojanstvenog diplomatskog predstavljanja".

KosovoPreš nije mogao da dobije izjavu Ministarstva spoljnih poslova o pitanju priznavanja i povodom toga da su ga neke države povukle.

Nedostatak priznanja i njihov trenutni broj takođe utiče na članstvo zemlje u međunarodnim mehanizmima, gde Kosovo nije deo Interpola, navodi ovaj medij.

Albanci priznali da su lagali

Na veb stranici Ministarstva spoljnih poslova Kosova navodi se 116 zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost, a za to dokaza nema.

Stručnjak za politička pitanja, Artan Muhadžiri izjavio je da je Srbija ponudila više argumenata o pitanju povlačenja kosovskog priznanja državnosti.

Prema njegovim rečima, srpske vlasti su dostavile pisane činjenice, ali i zapise sa zajedničkih konferencija sa ministrima spoljnih poslova država koje su povukle priznanja.

"Ministarstvo spoljnih poslova Kosova trebalo bi da bude u mogućnosti da pruži maksimalan dokaz, čak i službenim posetama onim zemljama za koje se pretpostavlja da su povukle priznavanje Kosova, kako bi ubedilo kosovsku javnost u svoje stavove. Suprotno tome, ostaje nam da, na žalost, više verujemo Srbiji nego ministru spoljnih poslova Kosova", rekao je Muhadžiri.

Muhadžiri ne veruje da je stvaran broj o zemljama koje su priznale Kosovo, a koji se navodi od strane predstavnika kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

"Kosovo još uvek zvanično nema tačan broj zemalja koje su ga priznale, jer nedostaju zvanična svedočenja svih zemalja. Dakle, katastrofa je da Ministarstvo spoljnih poslova nije realistično i treba da napusti političku igru, a da prikaže stvarno stanje argumentima",naglasio je Muhadžiri.

Politolog Ramuš Tahiri mišljenja je da Ministarstvo spoljnih poslova Kosova greši kada smatra da prema međunarodnim normama i međunarodnom zakonu priznanja koja su stečena, ne mogu da se povuku, samo za to što to nije nigde propisano.

Tahiri kaže da je dijalog između Kosova i Srbije, Srbija u mnogim zemljama sveta predstavila kao razgovor o statusu Kosova i ubedila te zemlje da zamrznu ili da povuku priznanje dok se ne postigne status koji bi prihvatila i Srbija.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020